ΥΠΕΞ Βουλγαρίας: Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι δυνατόν να εξαρτώνται από το DPS




Ιανουάριος 6, 2015.

Σόφια.

«Οι σχέσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, δεν μπορεί να εξαρτώνται από τις ενέργειες του ενός ή του άλλου πολιτικού κόμματος ή κάθε πρέσβη… Αυτό είναι σκανδαλώδες για τις σχέσεις μεταξύ των χωρών», δήλωσε την Τετάρτη ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών, Ντάνιελ Μίτοφ στη βουλγαρική τηλεόραση.


«Η βουλγαρική διπλωματία έκανε τα πάντα για να έχει δυνατές σχέσεις με την Τουρκία και αυτές δεν μπορεί να επηρεάζονται από τι συμβαίνει στο (φιλοτουρκικό) ‘Κίνημα των Δικαιωμάτων και Ελευθεριών’- DPS. Κανένα κόμμα της Βουλγαρίας δεν μπορεί να είναι μεσολαβητής των εξωτερικών σχέσεων της Βουλγαρία με οποιαδήποτε άλλη χώρα», πρόσθεσε.


Σύμφωνα με τον ίδιο,  η επίσκεψη του πρώην ηγέτη του DPS, Λιούτβι Μεστάν, στην πρεσβεία της Τουρκίας, είναι η πιθανότερη αιτία του αιτήματος της Τουρκίας  για συνομιλίες  για αυτό το θέμα.


Στις 30 Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, κάλεσε επίσημα την Τουρκία να μην ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Βουλγαρίας. Ο Μπορίσοφ αντέδρασε μετά από το κάλεσμα του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, που του ζήτησε να λάβει θέση στο ζήτημα της διάσπασης του φιλοτουρκικού κόμματος DPS.


Η αρχή έγινε με τον Λιούτβι Μεστάν που επισκέφθηκε την τουρκική πρεσβεία στις 23 Δεκεμβρίου σε μια προσπάθεια να «εξασφαλίσει την προσωπική ασφάλεια», όταν εκδιώχθηκε από το κόμμα. Ο Μεστάν δεν έχει, ακόμη, διευκρινίσει από ποιον απειλείται.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ