Πηγές: Απεσταλμένος του Ομπάμα επισκέφθηκε κρυφά τη Συρία




Φεβρουάριος 1, 2016.


Το αιγυπτιακό ‘ράδιο Σαβά’ αναφέρει ότι εκπρόσωπος του προέδρου των ΗΠΑ επισκέφθηκε μυστικά τον Συνασπισμό κατά του Ντάες που βρίσκεται στη βόρειο Συρία.


Συγκεκριμένα  ο Brett H. McGurk εκπρόσωπος του Μπαράκ Ομπάμα για τον Διεθνή Συνασπισμό κατά του Ντάες,  επισκέφθηκε τη βόρεια Συρία και πέρασε δύο ημέρες σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Κούρδων ανταρτών (των ομάδων YGP) το Σαββατοκύριακο.


Η Washington Post- συνεχίζει το δημοσίευμα- αναφερόμενη σε πηγή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγραψε ότι ο Μακγκάρκ είχε συνομιλίες με αξιωματούχους και με στρατιωτικούς των Κούρδων, προκειμένου να εκτιμήσει, ιδίοις όμμασι, την κατάσταση στην περιοχή.

 Επισκέφθηκε πολλές κουρδικές πόλεις της βόρειας Συρίας, συμπεριλαμβανομένης της Κομπάνι (Άιν αλ Αράμπ).


Είναι η πρώτη επίσκεψη αξιωματούχου των ΗΠΑ που φθάνει στη Συρία μετά από την απομάκρυνση του πρέσβη των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Φορντ από τη Δαμασκό το 2012.


Κουρδικές, εξάλλου, πηγές ανέφεραν την Κυριακή ότι η αντιπροσωπεία του Μακγκάρκ που αποτελούνταν  από Γάλλους και Βρετανούς αξιωματούχους συναντήθηκαν στο Κομπάνι με ηγέτες των «Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας» και του «Αραβο-κουρδικού συνασπισμού» κατά του Ντάες.



Στο θέμα αναφέρεται και το Associated Press, επικαλούμενο γαλλικές πηγές πληροφοριών και σημειώνει ότι οι συναντήσεις με τους Κούρδους αντάρτες αφορούσαν στρατιωτικά σχέδια κατά των τρομοκρατών που ενδεχομένως θα αρχίσουν να υλοποιούνται την προσεχή περίοδο.


Στις συναντήσεις αυτές, αντικείμενο συζήτησης εκτός από τις εξελίξεις στη Συρία ήταν και η συνάντηση της Γενεύης 3 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, το μέλλον της χώρας αλλά και η συμμετοχή των Κούρδων- που κατοικούν στο βόρειο μέρος της χώρας- στο σχέδιο επίλυσης του συριακού προβλήματος.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ