Ομπάμα: Η διατήρηση του Γκουαντάναμο απειλεί την εθνική μας ασφάλεια




Φεβρουάριος 23, 2016.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τόνισε την Τρίτη, την ανάγκη να κλείσει η φυλακή του Γκουαντάναμο στην Κούβα, λέγοντας ότι η διατήρησή της είναι αντίθετη με τις αμερικανικές αξίες, όπως σημειώνει η αιγυπτιακή ‘Αλ Χούρα’.



Ο πρόεδρος μιλώντας στο Λευκό Οίκο είπε ότι οι κρατούμενοι αμαυρώνουν την εικόνα των ΗΠΑ και απειλούν την εθνική ασφάλεια, σημειώνοντας ότι από το κλείσιμό της θα εξοικονομηθούν μέχρι 85 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Τώρα οι ΗΠΑ πληρώνουν 445 εκατ. δολάρια ετησίως, ενώ αν μεταφερθούν στις ΗΠΑ, σε νέα φυλακή που θα δημιουργηθεί το κόστος θα είναι σαφώς μικρότερο σε ετήσια βάση.



 «Κάνουμε ό, τι είναι σωστό για την Αμερική για να είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε ασφάλεια», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι οι κρατούμενοι θα μεταφερθούν στις ΗΠΑ, ειδικά  εκείνοι που δεν μπορούν να μεταφερθούν στο εξωτερικό.



Ο Ομπάμα τόνισε ότι η παρεμπόδιση του Κογκρέσου συνέβαλε στην καθυστέρηση του κλεισίματος του στρατοπέδου, το οποίο επρόκειτο να κλείσει πριν από χρόνια.
Αυτή τη στιγμή στο Γκουαντάναμο υπάρχουν 91 κρατούμενοι, ενώ 35 από αυτούς αναμένεται μέχρι το καλοκαίρι να μεταφερθούν σε άλλες χώρες.
Οι κρατούμενοι κατά το 2003 ήταν περίπου 680.



Οι φυλακές για του Γκουαντάναμο, ανοίχθηκαν για τους τρομοκράτες, το 2002 από την πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, στον απόηχο της στρατιωτικής εκστρατείας στο Αφγανιστάν, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.



Μία από τις  προεκλογικές υποσχέσεις το 2008 ήταν και το κλείσιμο αυτών των φυλακών, σημειώνει το αραβικό δημοσίευμα.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ