Συρία: Μαριονέτες προστατών η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία




Φεβρουάριος 17, 2016.


Ο ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία-του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Staffan de Mistura, έφθασε ξαφνικά στη Δαμασκό με την ελπίδα να αναζωπυρώσει τη διαδικασία της Βιέννης, γράφει η συριακή εφημερίδα ‘αλ Βατάν’, προσθέτοντας ότι  η ΕΕ θέλει να τερματίσει τον πόλεμο στη Συρία με την εφαρμογή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, όπως ζητά η Τουρκία.




«Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Στέφαν ντε Μιστούρα,  έκανε αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Δαμασκό και συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας, Ουαλίντ Μουαλέμ, από τον οποίο επιβεβαιώθηκε ότι η Δαμασκός συμφώνησε με την επανέναρξη της διαδικασίας των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη στις 25 Φεβρουαρίου, χωρίς προϋποθέσεις», σημειώνει η συριακή εφημερίδα.



Την παραμονή της επίσκεψης αυτής ο Μπασάρ αλ Άσαντ επιτέθηκε στην Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία αναφέροντας ότι οι χώρες αυτές απλώς είναι φερέφωνα των ξένων προστατών τους και δεν λαμβάνουν ανεξάρτητες αποφάσεις για στρατιωτική δράση στη Συρία. Την ίδια στιγμή ο Άσαντ παραδέχθηκε ότι ο πόλεμος στη χώρα του  δεν είναι πλέον μια εσωτερική υπόθεση και έχει γίνει ένα «παγκόσμιο ζήτημα και επηρεάζει  συμφέροντα πολλών χωρών».



Ο Άσαντ πρότεινε μια λύση για τον τερματισμό της σύγκρουσης. Σύμφωνα με τις απόψεις του – σημειώνει η συριακή εφημερίδα- το κλειδί για τον τερματισμό του πολέμου είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και μια συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός σε τοπικό επίπεδο.



Ωστόσο, ο Σύριος πρόεδρος δεν εξίσωσε την «κατάπαυση του πυρός» και την «παύση των εχθροπραξιών».



«Η κατάπαυση του πυρός κατά πρώτον σημαίνει ότι όλοι οι τρομοκράτες θα αναδιατάξουν τις δυνάμεις τους», είπε θέτοντας έτσι τέρμα στο έργο της ειρήνης που προέβαλε η Ρωσία και οι ΗΠΑ,  την περασμένη εβδομάδα στο Μόναχο.


Η θέση του Άσαντ είναι ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν θα σταματήσουν να πολεμούν τους αντάρτες που απαιτούν την παραίτηση του προέδρου της Συρίας.



Στην Ευρώπη, εξάλλου, προσφέρθηκε μια λύση για τη σύγκρουση.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος – συνεχίζει η Αλ Βατάν- σε συνέντευξή της στην «Stuttgarter Zeitung», υποστήριξε την έκκληση για την εφαρμογή «ενός είδους ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» πάνω από σε καθορισμένες περιοχές της Συρίας, όπου οι πρόσφυγες θα μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς.



Παρόμοια ιδέα υποστηρίζει εδώ και καιρό η Τουρκία, η οποία προτείνει να δημιουργηθεί μια ουδέτερη ζώνη στην περιοχή των συνόρων, να σταματήσουν οι μάχες σε αυτήν και να μην πετούν αεροσκάφη οποιαδήποτε κράτους.



Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αντέδρασαν με σκεπτικισμό στην πρόταση, διότι απειλεί την αντιπαράθεση των συμμάχων κατά του Άσαντ, οι οποίοι βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή και κατά δεύτερο λόγο ότι η Ρωσία δεν προτίθεται να σταματήσει τις αεροπορικές επιθέσεις.



«Οι προτάσεις για την καθιέρωση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία είναι πολύ επικίνδυνη» είπε η σύμβουλος του διευθυντή του ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, ειδική για τη Μέση Ανατολή, Έλενα Σουπόνινα.
«Θα περιπλέξει περισσότερο την επίλυση της σύγκρουσης και θα αυξήσει περαιτέρω τον κίνδυνο μιας άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δυνάμεων που είναι παρούσες στην περιοχή.



»Αντί να αποτρέψουν τη δημιουργία μια τέτοιας ζώνης, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και πολλές ευρωπαϊκές  χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, την επιδοτούν. Όταν οι Ευρωπαίοι αντιληφθούν ότι είναι ένα σοβαρό λάθος, κατά πάσα πιθανότητα,  θα είναι πολύ αργά», είπε.
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ