Σκόπια: Έξωθεν παρεμβάσεις για την ημερομηνία των εκλογών




Φεβρουάριος 23, 2016.

Νέα τροπή λαμβάνει η πολιτική κατάσταση στα Σκόπια, μετά  τις δηλώσεις τόσο του Αμερικανού πρέσβη, Τζες Μπέιλι,  και του πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Άιβο Οράβ,  καθώς και του Βέλγου ειδικού Πέτερ βαν Χόυτεν, που τόνισαν ότι η χώρα δεν έχει  τις προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή νόμιμων και δημοκρατικών, πρόωρων εκλογών.



Είχε προηγηθεί δήλωση του παραιτηθέντος πρωθυπουργού και αρχηγού του κυβερνώντος κόμματος του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, ότι η στη χώρα θα γίνουν εκλογές, οπωσδήποτε,  στις 24 Απριλίου.


Ωστόσο, τα άλλα τρία μεγάλα πολιτικά  κόμματα- τόσο τα αλβανικά DUI και DPA καθώς και το σλαβικό SDSM, κάλεσαν για τον καθορισμό μιας νέας ημερομηνίας για τις βουλευτικές εκλογές, εφόσον εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις για την εξασφάλιση της ισότητας των μέσων ενημέρωσης, τη νομιμότητα και τη διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας.



Παρ’ όλα αυτά, η ηγεσία του VMRO-DPMNE, ζήτησε οι εκλογές να γίνουν στην ημερομηνία που έχει καθορισθεί, δηλαδή, την 24η Απριλίου και ως μεγαλύτερη πολιτική δύναμη υπέβαλε πρόταση στο Κοινοβούλιο να διαλυθεί σήμερα τα μεσάνυχτα, γράφει η ‘Βέτσερ’.


Μετά την εξέλιξη αυτή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Σοσιαλδημοκρατικό- SDSM, δήλωσε ότι θα μποϋκοτάρει τις εκλογές. Συγχρόνως, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ραφίζ Αλίτι, που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα- DUI, κατέθεσε πρόταση για απόσυρση του αιτήματος του VMRO-DPMNE.


Σήμερα, εξάλλου, έφθασε στα Σκόπια, αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αποτελείται από Ίβο Βέιγκλ, Έντουαρτ Κούκαν και Ρίτσαρντ Χόβιτ, οι οποίοι τόνισαν ότι η χώρα χρειάζεται μια νέα ημερομηνία για εκλογές.



Η πολιτική αστάθεια που υπάρχει στα Σκόπια, προβληματίζει τους ειδήμονες της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού η πρόταση του VMRO-DPMNE έγινε στα ‘τυφλά’ χωρίς να γνωρίζει κανείς πόσα κόμματα θα συμμετάσχουν στις εκλογές.


Εάν τα πολιτικά κόμματα μποϋκοτάρουν τη διαδικασία και δεν συγκεντρωθεί  η αναγκαία στήριξη, τότε οι εκλογές θα αναβληθούν επ’ αόριστον.



Σύμφωνα με εκτιμήσεις, όπως, σημειώνει και το βουλγαρικό ‘Φόκους’ καταλύτης στο θέμα της ημερομηνίας των εκλογών θα είναι η μεσολάβηση, εκ νέου, του Αμερικανού πρέσβη, που θα παίξει το χαρτί της ευρω-ατλαντικής ενσωμάτωσης της χώρας.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ