Βουλγαρία: «Είναι ώρα το κράτος να αναλάβει τη χρηματοδότηση και τον έλεγχο της Ισλαμικής Εκπαίδευσης»




Φεβρουάριος 9, 2016.
Σόφια.
Η επανεκλογή του Μουσταφά Χατζή, ως επικεφαλής Μουφτής, στα τέλη Ιανουαρίου, έθεσε και πάλι το θέμα της επιρροής της Τουρκίας στο γραφείο του επικεφαλής Μουφτή και στην μουσουλμανική κοινότητα στη χώρα.



Μεγάλη ανησυχία επικρατεί σε εθνικούς κύκλους, όπου τέθηκαν και άλλα ζητήματα, όπως, η δραστηριότητα της Επιτροπής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας (γνωστής ως Diyanet) στη Βουλγαρία και τους κινδύνους που προκύπτουν από τη ριζοσπαστικοποίηση των Βούλγαρων μουσουλμάνων.


Τίθεται, εκ νέου,  το ίδιο ερώτημα: Μήπως οι εκπαιδευτικές και θρησκευτικές δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από το τουρκικό κράτος στη Βουλγαρία και ελέγχονται από αυτό, αποτελούν  απειλή για την εθνική ασφάλεια;


«Ο κύριος κίνδυνος μιας ανεπιθύμητης ανάπτυξης στους μουσουλμάνους της χώρας ωθείται από την κρατική πολιτική. Το ίδιο το κράτος απειλεί την εθνική ασφάλεια με την απροσεξία του στον τομέα αυτόν» σχολίασε ο Μιχαήλ Ιβάνοφ, ειδικός σε θέματα εθνικά και καθηγητής στο Νέο Βουλγαρικό Πανεπιστήμιο.


Επί χρόνια το βουλγαρικό κράτος δεν χρηματοδοτεί τα θρησκευτικά μουσουλμανικά σχολεία- τρία σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το Ισλαμικό Ινστιτούτο της Επικράτειας.


 Αυτά χρηματοδοτούνται από την Τουρκία στο πλαίσιο μιας συμφωνίας του 1999, μεταξύ της Επιτροπής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας και της Διεύθυνσης Θρησκευμάτων του Βουλγαρικού Υπουργικού Συμβουλίου.


Παρά το γεγονός ότι το γραφείο του επικεφαλής Μουφτή, επί χρόνια επέμενε ότι το κράτος πρέπει να αναλάβει τη συντήρηση των μουσουλμανικών σχολείων,  ακόμη δεν έχει αποφασισθεί ένα τέτοιο βήμα.


Σύμφωνα με τον Μιχαήλ Ιβάνοφ, εάν η χώρα αναλάβει την πλήρη χρηματοδότηση και ενίσχυση της συνεργασίας με το Μουφτή, θα αποκτήσει τη δυνατότητα η Βουλγαρία να ελέγξει επαρκώς τις δραστηριότητες  της μουσουλμανικής ηγεσίας.


Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι η Τουρκία, προωθεί την πολιτική επιρροή της μεταξύ των μουσουλμανικών κοινοτήτων που βρίσκονται έξω από την επικράτειά της.


Ο Ιβάνοφ θα επισημάνει ότι είναι λάθος ότι η Τουρκία εξάγει το Ισλάμ: «Αυτό είναι κατηγορηματικά αναληθές. Η Τουρκία εξάγει πολιτική επιρροή μεταξύ των μουσουλμανικών κοινοτήτων. Χρησιμοποιεί τις μουσουλμανικές κοινότητες για να περάσει την πολιτική της μεταξύ των μουσουλμάνων που τους βλέπει ως μέσο διείσδυσης στη χώρα».

Ο ίδιος θα επισημάνει ότι το πρόβλημα ενδεχόμενης ανάπτυξης του ριζοσπαστικού ισλαμισμού  πηγάζει από την αδράνεια του βουλγαρικού κράτους, από το γεγονός ότι τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων δεν εκπληρώνει τα καθήκοντά της και υπάρχει έλλειψη ελέγχου επί των δραστηριοτήτων της τόσο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο όσο και στα θεματολόγια του  υπουργικού συμβουλίου.
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ