Κατακόρυφη πτώση της τουρκικής επιρροής στη βόρεια Συρία




Φεβρουάριος 8, 2016.

Η κλιμάκωση των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στις πόλεις, στα χωριά και σε αγροτικές περιοχές στο Χαλέπι και στη βόρεια Συρία, είναι η αιτία του εκτοπισμού περίπου 80 χιλιάδων πολιτών που έχουν συσσωρευτεί  στους μεθοριακούς σταθμούς στα σύνορα με την Τουρκία, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις ενισχύουν την επιρροή τους στις βόρειες περιοχές της Συρίας, ύστερα από μακροχρόνιο έλεγχο των περιοχών αυτών από την αντιπολίτευση, σημειώνει το αραβικό ‘Σκάι Νιουζ’.



Οι καινοφανείς (σουπερνόβα) επιθέσεις  των ρωσικών αεροσκαφών, συνέβαλαν στην πρόοδο των κυβερνητικών δυνάμεων σε περισσότερους άξονες στην ύπαιθρο του Χαλεπίου, δημιουργώντας μια κατακόρυφη πτώση της τουρκικής επίδρασης στις προμήθειες των ένοπλων ομάδων της αντιπολίτευσης, που υποστηρίζονται, εδώ και χρόνια,  υλικοτεχνικά από την Άγκυρα.



Η Τουρκία με την έναρξη του πολέμου στη Συρία, υποστήριζε την ένοπλη αντιπολίτευση και διευκόλυνε τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης να εισέρχεται και να εξέρχεται από τις τουρκικές μεθορίους,  έχοντας  ως στρατηγικό στόχο την ενδυνάμωση της αντιπολίτευσης και την ανατροπή που προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.



Ο ερχομός των Ρώσων στην περιοχή και η εμπλοκή τους στη κρίση της Συρίας, μετά από επίσημο αίτημα της Δαμασκού, προκειμένου να βοηθήσει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, υπήρξε ένας δραστικός παράγοντας για την αλλαγή της κατάστασης.



Η Ρωσία αποφάσισε να εργασθεί μακριά από το Διεθνή Συνασπισμό, που βρίσκεται υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, επειδή αυτός  δεν συντονίζεται με την «νομιμοποίηση της συριακής κυβέρνησης» και επιδιώκει την ανατροπή του Σύρου προέδρου.



Τώρα, διαμορφώνεται μια κατάσταση που ανατρέπει πολλά πράγματα που θεωρούνταν δεδομένα. Ο συριακός στρατός με υποστήριξη από το Ιράν και τους ρωσικούς βομβαρδισμούς επεκτείνει την επιρροή του στην ύπαιθρο της επαρχίας του Χαλεπίου, ειδικότερα την περιοχή κοντά στα τουρκικά σύνορα, μετά από σκληρές μάχες. Η επιρροή της Τουρκίας στη βόρειο Συρία βρίσκεται στο ναδίρ.
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ