Η Σερβία θα αποζημιώσει τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος και τους κληρονόμους




Φεβρουάριος 16, 2016.


Μετά από προσπάθειες και τη διεθνή πίεση το σερβικό κοινοβούλιο πήρε μια απόφαση να αποζημιώσει τους Εβραίους που επέζησαν από το Ολοκαύτωμα καθώς και τους κληρονόμους τους, μια αποζημίωση που θα κρατήσει 25 χρόνια.



 Σύμφωνα με το νόμο πάνω από 25 χρόνια η Σερβία θα καταβάλει στην εβραϊκή κοινότητα της χώρας για τους επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος και τους κληρονόμους τους 950 χιλιάδες ευρώ ετησίως, όπως αναφέρει το ισραηλινό κανάλι ‘7’.


Το ποσό αυτό η εβραϊκή κοινότητα θα το διαμοιράζει σε Εβραίους της Σερβίας, αυτούς που μετανάστευσαν στο Ισραήλ αλλά και σε αυτούς που βρίσκονται διεσπαρμένοι σε όλον τον κόσμο.


Η απόφαση ήταν μια προσπάθεια  του Ναχλίελ Ντίσον, διευθύνοντα συμβούλου  της Παγκόσμιας Εβραϊκής Κοινότητας για την αποκατάσταση των Εβραίων παγκοσμίως.


Ο Ντίσον είπε ότι τα τελευταία δύο χρόνια ο ίδιος και η ομάδα του επισκέφθηκαν τέσσερις φορές τη Σερβία με σκοπό την προώθηση της εν λόγω νομοθεσίας, η οποία ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή.


«Μέχρι να ληφθεί η απόφαση αυτή συναντηθήκαμε αρκετές φορές με αρχηγούς κρατών, υπουργούς, βουλευτές και άλλους καθώς και με πρέσβεις από διάφορες χώρες, όπως ΗΠΑ, Καναδάς, Μεγάλη Βρετανία  και ΕΕ για να υποστηρίξουν το θέμα και να μας βοηθήσουν την προώθηση του νόμου», είπε ο Ντίσον.


Ο ίδιος επεσήμανε ότι για να μην διαταραχθεί ο προϋπολογισμός της Σερβίας αποφασίστηκε η καταβολή των συνολικών αποζημιώσεων για τις περιουσίες των Εβραίων σε ετήσια βάση επί 25 χρόνια προς την εβραϊκή κοινότητα της Σερβίας.


«Η Σερβία είναι ένα παράδειγμα μιας χώρας που θέλει να  ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θέλει να δείξει ότι κάνει ό, τι χρειάζεται  να γίνουν από χώρες που επιδιώκουν στην ένταξη στην ΕΕ», είπε ο Ντίσον.


-0-


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ