Οι Σκοπιανοί θα ανεγείρουν άγαλμα Βούλγαρου Κομιτατζή στο Μοναστήρι





Φεβρουάριος 10, 2016.

Σκόπια.

 Ο δήμος του Μοναστηριού (Μπίτολα) εξέδωσε δημόσια πρόσκληση σε διαγωνισμό για τη δημιουργία ενός γλυπτού, του Κομιτατζή (Βοεβόδα τον ονομάζουν οι Βούλγαροι και οι Σκοπιανοί), Αλεξαντάρ Τουρούντζεφ.



Το άγαλμα του Βούλγαρου Κομιτατζή θα τοποθετηθεί  στο κέντρο ενός κυκλικού κόμβου που θα κατασκευασθεί σε σημείο της πόλης του Μοναστηριού.



Σύμφωνα με το δημοσίευμα η πρόσκληση αφορά καλλιτέχνες, νομικά και φυσικά πρόσωπα από τη χώρα και το εξωτερικό. Η δαπάνη που χορηγείται από το δήμο δεν θα υπερβαίνει το 1,5 εκατομμύριο δηνάρια.



Ο Αλεξαντάρ Τουρούντζεφ (βουλγαρικά: Александър Турунджев) ήταν Βούλγαρος που καταγόταν από τη γεωγραφική Μακεδονία (τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία),  ήταν μέλος του βουλγαρικού VMRO- Αδριανούπολης  και ηγούνταν μιας τσέτας που έδρασε στην περιοχή Μοναστηριού - Φλώρινας για την ενσωμάτωση της περιοχής στο βουλγαρικό κράτος.



Γεννήθηκε στο βιλαέτι του Μοναστηριού, το 1872 και συγκεκριμένα στο Εξί Σου (σημερινό Ξινό Νερό του Αμύνταιου της  Μακεδονίας. 



Σύμφωνα με τη βουλγαρική βιβλιογραφία είχε λάβει μέρος σε τρομοκρατικές ενέργειες. Είχε δράσει περί το 1903 στην περιοχή Μοναστηρίου- Φλώρινας και Πρέσπας.



Οι Σκοπιανοί σήμερα τον έχουν καταστήσει «Μακεδόνα» που πάλευε για την ανεξαρτησία της «Μακεδονίας», ενώ οι Βούλγαροι των θεωρούν Βούλγαρο της γεωγραφικής Μακεδονίας που πάλευε για την ενσωμάτωση της Μακεδονίας στη Βουλγαρία.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ