Ο πρώην ΥΠΕΞ Γαλλίας ζητά υποστήριξη των Κούρδων




Bernard Kouchner: «Πρέπει να υποστηρίξουμε τους Κούρδους κατά του Ντάες», γράφει το γαλλικό έντυπο

Φεβρουάριος 20, 2016.

«Το καθεστώς στην Τουρκία, εξοπλίζει και στηρίζει τις θέσεις των τρομοκρατών του Ντάες (ισλαμικού κράτους). Οι Κούρδοι είναι η μοναδική δύναμη στην περιοχή που είναι σε θέση να τους αντισταθούν. 


Οι Τούρκοι φοβούνται τη δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στην Τουρκία», είπε σε συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρντ Κουσνέρ στο ‘Paris Match’.



Ο Κουσνέρ πρόσθεσε ότι προς το παρόν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι σε θέση να υψώσουν τη φωνή τους στη Συρία, η οποία έχει πνιγεί από τη δράση των Ρώσων και των Αμερικανών, οι οποίοι είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τον Μπασάρ Άσαντ.



«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα παίξουν πλέον τον πρώην ρόλο τους. Δεν θέλουν να εμφανίζονται στα μάτια του κόσμου ως χωροφύλακες. Όσον αφορά τις χώρες της ΕΕ  όπως εκπροσωπήθηκαν στη Διάσκεψη του Μονάχου, σε μεγάλο βαθμό η επιρροή τους είναι ελάχιστη.



Η συμφωνία για τη Συρία μπορεί  να επιτευχθεί, πραγματικά, μόνο από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν καν να λειτουργήσουν ούτε με μια κοινή θέση για τους πρόσφυγες, παραπονέθηκε ο πολιτικός.



Ο Κούσνερ πιστεύει ότι η μόνη ελπίδα για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να καταλήξει σε μια συμφωνία για την υποστήριξη των Κούρδων κατά του ‘ισλαμικού κράτους’.



«Ο Μπαράκ Ομπάμα  δεν είναι ο μεγάλος πολεμιστής. Σε εμάς, τους Ευρωπαίους, κανείς δεν μας φταίει, εκτός από τον εαυτό μας. Ακόμη δεν έχουμε δημιουργήσει ένα ενοποιημένο σύστημα άμυνας, αν και θα έπρεπε να είναι το πρώτο. Εάν είχαμε κάτι τέτοιο, ως Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα χρειαζόμασταν ούτε τον Ομπάμα, ούτε τις Ηνωμένες Πολιτείες», κατέληξε.


--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ