Η Ελλάδα επιδιώκει τη συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο




Γράφει η Μυρενα Σερβιτζογλου- Γραφείο Τύπου ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα



Η Ελλάδα συνεπής απέναντι στις υποχρεώσεις της προς την Ευρώπη οργανώνει και σχεδιάζει εγκαίρως hotspots προκειμένου να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προσφυγικές ροές.
  Κεντρικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς άξονα συνεργασίας για την σταθερότητα και ειρήνη στην Μεσόγειο που ξεκινά από το Ισραήλ, προχωρά στην Κύπρο, στην Ελλάδα – και γιατί όχι – βόρεια προς την Βουλγαρία και νότια προς την Αίγυπτο και Ιορδανία.


 Οι στόχοι του άξονα συνεργασίας για την σταθερότητα και ειρήνη στην Μεσόγειο είναι αφενός η αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, του Ισλαμικού Φονταμενταλισμού και των δυνάμεων που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, αφετέρου, η δημιουργία συνθηκών ασφαλείας στις περιοχές της Μέσης Ανατολής που δρουν Ισλαμιστές Φονταμενταλιστές και άλλες δυνάμεις αποσταθεροποίησης.


Η λύση του προσφυγικού έγκειται στην δημιουργία συνθηκών ασφαλείας στις περιοχές από τις οποίες ξεκινούν οι ροές προσφύγων και μεταναστών, ώστε να μπορέσουν να γυρίσουν σπίτια τους και να αναπτυχθούν οικονομικά.


 Οι δύο κύριοι τρόποι αντιμετώπισης του προσφυγικού είναι, αφενός, να σταματήσει η παράνομη διακίνηση πετρελαίου, ναρκωτικών και όπλων από την οποία χρηματοδοτούνται οι ομάδες αποσταθεροποίησης στις περιοχές προέλευσης των προσφύγων.


Αφετέρου, να σεβαστεί η Τουρκία τους διεθνείς κανόνες και το διεθνές δίκαιο και να συνεργαστεί ώστε να σταματήσουν όλες οι παράνομες διακινήσεις που γίνονται μέσα από τις περιοχές της.


Σκοπός της συμφωνίας που επετεύχθη στη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ είναι, να περιοριστεί η προσφυγική ροή εντός Τουρκικών συνόρων, καθώς και η επιστροφή στην Τουρκία όσων επιχειρούν να περάσουν.


Η ολοκλήρωση της κατασκευής και λειτουργίας των Hot Spot και Κέντρων Μετεγκατάστασης, στοχεύει στην καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων και μεταναστών ώστε η προώθηση προς την Ευρώπη και προς τις χώρες τους αντίστοιχα να γίνεται ταχύτατα και στη βάση Ευρωπαϊκών και διεθνών συνθηκών για την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.


Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Μετανάστευσης στο ΓΕΕΘΑ είναι το ΚΕΣΟΔΜΕ Στατιστικά στοιχεία προσφυγικών ροών: Το 2015:

Περισσότεροι από 1.000.000 πρόσφυγες πέρασαν στην Ευρώπη από την Τουρκία Από τον Ιούλιο 100.000 άτομα διεσώθησαν από το Λ.Σ-ΕΛΛ.ΑΚΤ 413 διακινητές συνελήφθησαν από το Λ.Σ-ΕΛΛ.ΑΚΤ Ανάμεσά τους ήταν 10.000 ασυνόδευτα παιδιά.


 Από 1/1/2016 35.500 πρόσφυγες έχουν ήδη φτάσει στην Ελλάδα.
  Η πρόοδος εργασιών των υποδομών σε 5 Hot Spot και σε 3 Κέντρα Μετεγκατάστασης από 2/2/16 έως 15/2/16 (14 ημέρες): Το ΚΕΣΟΔΜΕ συνεργάζεται με τα με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων.


Συνεργάζεται με τον Μaarten Verwey, Γενικός Διευθυντής της υπηρεσίας υποστήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Philippe Leclerc – Αντιπρόσωπος της UNCHR, Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε, το Χαμόγελο του Παιδιού, την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία και πιστοποιημένες ΜΚΟ.


 Η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε μέσα το χρονικό περιθώριο δεκαπέντε ημερών να δημιουργήσει 8 κέντρα μετεγκατάστασης και hot spot σε:
 Σχιστό, Διαβατά, ΟΛΘ (Θεσσαλονίκης, Αποθ. Νο 9), Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κώ, εκ των οποίων τα μισά αγγίζουν 100% λειτουργικότητα.


 Στις εργασίες υποδομών συμπεριλαμβάνονται κοπές δέντρων-Αποψίλωση, χωματουργικές εργασίες, τσιμεντοστρώσεις, κατασκευές τοιχίων και πλατό, τοποθετήσεις περιφράξεων, επισκευές και αποκαταστάσεις κτιρίων, μεταφορές και τοποθετήσεις οικίσκων και σκηνών, τοποθετήσεις κλινών και επίπλων, εγκαταστάσεις αγωγών ύδρευσης και αποχέτευσης, εργασίες υδραυλικών εγκαταστάσεων και υδροδότησης, εγκαταστάσεις δικτύων ΟΤΕ , Cosmote, ΔΕΗ.

Μυρενα Σερβιτζογλου
--