Θαλάσσια επιτήρηση: Το ΝΑΤΟ στέλνει ναυτική δύναμη στο Αιγαίο




Φεβρουάριος 11, 2016.

Μετά από την κατ’ αρχήν απόφαση για χρήση της ναυτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση  της ροής των μεταναστών, η Συμμαχία στέλνει, τελικά,  ναυτική δύναμη υπό την ηγεσία της Γερμανίας με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών, σχετικά με τα λαθρεμπορικά δίκτυα, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, το απόγευμα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες. 
 

Ο ομάδα- σύμφωνα με δημοσίευμα της αυστριακής «Κρόνε»- δεν θα έχει μόνο την επιτήρηση της θάλασσας, αλλά θα σταματά τις βάρκες και θα τις ωθεί να γυρίσουν πίσω στην ακτή.


Το ΝΑΤΟ έδωσε το πράσινο φως για τη χρήση του ναυτικού  των χωρών μελών  του,  όπως είχε ζητηθεί από τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Τουρκία.
 Θα χρησιμοποιηθεί η αποστολή του ΝΑΤΟ «Marine Group 2».



Προς το παρόν τρία συνολικά σκάφη που ανήκουν σε συμμαχικές χώρες θα συμμετέχουν, αλλά σύμφωνα με τους στρατιωτικούς, πέντε ή επτά πλοία θα ήταν ιδανικά για την παρακολούθηση της θαλάσσιας περιοχής.



Ο Στόλτενμπεργκ διευκρίνισε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν ότι τα ελληνικά πολεμικά πλοία δεν θα δραστηριοποιούνται στα τουρκικά χωρικά ύδατα και τα τουρκικά πλοία δεν θα δραστηριοποιούνται στα ελληνικά.


Επισημαίνεται (γράφει το δημοσίευμα) ότι υπάρχουν πολυάριθμες ιστορικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο.


Οι πληροφορίες


Οι πληροφορίες που θα συλλέγονται θα πηγαίνουν  στις εθνικές ακτοφυλακές και ευρωπαϊκό οργανισμό προστασίας των συνόρων (Frontex). Άμεση παρέμβαση των πλοίων του ΝΑΤΟ δεν θα γίνεται.



Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, ωστόσο,  τα πλοία του ΝΑΤΟ υποχρεούνται να διασώζουν τους πρόσφυγες, όπως δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.


 «Θα συμφωνηθεί περαιτέρω με την Άγκυρα, να γυρίζουν οι πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία», είπε η ίδια δίνοντας το στίγμα ότι υπάρχει διαπραγμάτευση με την Τουρκία.


Ο σκοπός της νατοϊκής δύναμης είναι να δοθεί μια μάχη κατά των διακινητών, από κοινού με την ακτοφυλακή και τις αρχές τόσο στην Τουρκία, όσο και στην Ελλάδα.



«Αυτά τα εγκληματικά δίκτυα αποσπούν εκατομμύρια από αυτούς τους ανθρώπους και σιωπηλά αποδέχονται τον πνιγμό χιλιάδων», είπε η Φον Ντερ Λάιεν.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ