Η Ρωσία επιμένει ότι η Τουρκία βομβαρδίζει μέσα στη Συρία






«Η Τουρκία καλύπτει με το πυροβολικό την υποχώρηση των ανταρτών στη Λαττάκεια», γράφει το δημοσίευμα της 'взгляд'



Φεβρουάριος 2, 2016.

Το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδισε παραμεθόριες περιοχές της Συρίας. Η Άγκυρα αναφέρει τις δράσεις της για την καταπολέμηση του ‘ισλαμικού κράτους’, αλλά τα θύματα είναι άμαχοι, γράφει η ρωσική εφημερίδα ‘Βίζγκλιαντ’.
 

Η Δαμασκός απαιτεί επίσημα να σταματήσει η παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας, αλλά είναι απίθανο ότι θα σταματήσει, αφού  ο Ερντογάν απολαμβάνει τη διαρκή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.


Οι ειδικοί εξάλλου σημειώνουν ότι η τουρκική στρατιωτική επιθετικότητα μπορεί να κατευθυνθεί προς την προστασία και τον έλεγχο των τζιχαντιστών.


«Οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν να ρίχνουν με το πυροβολικό τους στα χωριά Τζαμπάλ  Άτερ, στην παραμεθόρια περιοχή βόρεια της επαρχίας της Λαττάκειας, όπου υπάρχουν θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού», σημειώνει το συριακό πρακτορείο SANA επικαλούμενο δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών.


Οι δράσεις του πυροβολικού φαίνεται να έχουν βαθιά κίνητρα, ένα από οποία ενδέχεται να είναι  η προστασία των ανταρτών που αγωνίζονται κατά των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ.


«Η κυβέρνηση της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, πιστεύει ότι τέτοιες ενέργειες αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και είναι έγκλημα κατά του άμαχου πληθυσμού της Συρίας και καλεί την τουρκική κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις πρακτικές αυτές που παραβιάζουν την κυριαρχία της Συρίας και να σέβεται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», αναφέρει το συριακό υπουργείο Εξωτερικών.


Απευθυνόμενο το συριακό ΥΠΕΞ, επίσης, στη διεθνή κοινότητα απαιτεί την άσκηση πίεσης στην τουρκική κυβέρνηση για την παύση των εν λόγω εγκλημάτων και να αναγκάσει την Άγκυρα να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.


Η Δαμασκός ταυτόχρονα έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση επανάληψης της επίθεσης δεν θα ενεργήσει μόνο μέσω της διπλωματικής οδού «η Συρία διατηρεί το δικαίωμα κατά την απόλυτη διακριτική της ευχέρεια, ανά πάσα στιγμή και με κάθε μέσο να ανταποκριθεί σε αυτό το ειδεχθές έγκλημα», αναφέρει πηγή του συριακού υπουργείου Εξωτερικών.


Ο Πόλεμος στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της Τουρκίας


Η κατάσταση στα σύνορα της Συρίας και της Τουρκίας- συνεχίζει το ρωσικό δημοσίευμα- παραμένει τεταμένη και στις δύο πλευρές.
Οι νοτιο-ανατολικές επαρχίες της Τουρκίας είναι ουσιαστικά υπό στρατιωτικό νόμο.

Αυτές οι περιοχές κατοικούνται κυρίως από Κούρδους, οι οποίοι έχουν αρχίσει ανταρτοπόλεμο με την κεντρική κυβέρνηση.

Η Άγκυρα χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία για την καταστολή  του κουρδικού πληθυσμού.
Στις νοτιοανατολικές επαρχίες βρίσκονται συνεχώς τουρκικά άρματα μάχης. Ταυτόχρονα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης απαγορεύονται να καλύπτουν τα γεγονότα. (Παρουσιάζονται μόνο όσα κρίνει το Γενικό Επιτελείο).


Ειδικά, η κατάσταση έχει περιπλεχθεί τους τελευταίους μήνες. Έτσι, συχνά υπάρχουν αναφορές για επιθέσεις από τον τουρκικό στρατό εναντίον των αμάχων καθώς και τρομοκρατικές πράξεις που διαπράττουν οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας.


Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα βίντεο όπου οι πυροβολισμοί σταμάτησαν μια ειρηνική πομπή κηδείας στην πόλη Τσίζρε στην επαρχία του Σιρνάκ. Σύμφωνα με την εκδοχή, θα μπορούσαν σε αυτήν μεταξύ των πενθούντων να υπήρχαν μαχητές της πολιτοφυλακής, που οι τουρκικές αρχές έχουν κηρύξει ως παράνομη (το PKK). Ωστόσο, είναι σαφές ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ήταν άοπλα.


Το βίντεο τράβηξε την προσοχή του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ραάντ Ζείντ α Χουσεΐν, ο οποίος έδωσε εντολή για έρευνα  σε αυτό  «το ειλικρινά συγκλονιστικό περιστατικό».

Επίσης,  αγανάκτηση προκάλεσε στον εκπρόσωπο του ΟΗΕ, όταν ο άνθρωπος που τράβηξε το βίντεο, στο οποίο ο ίδιος τραυματίσθηκε, συνελήφθη όταν έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο.
--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ