Χιλιάδες Ιρακινοί πρόσφυγες εγκαταλείπουν οικειοθελώς τη Φινλανδία





Φεβρουάριος 12, 2016.

Χιλιάδες Ιρακινοί πρόσφυγες που έφθασαν στη Φινλανδία πέρυσι, αποφάσισαν να ακυρώσουν τις αιτήσεις ασύλου τους και να επιστρέψουν εθελοντικά στην πατρίδα τους, επικαλούμενοι οικογενειακά ζητήματα και απογοήτευση με τη ζωή που κάνουν στην παγωμένη σκανδιναβική χώρα.




Η Γερμανία και η Φινλανδία καθώς και η γειτονική Σουηδία έχουν δεχθεί πολλούς μετανάστες, αλλά η Φινλανδία διαπίστωσε ότι οι αιτούντες άσυλο έχουν αυξηθεί στο δεκαπλάσιο το 2015, δηλαδή στους 32.500 από τους 3.600 το 2014.



Σχεδόν τα δύο τρίτα των αιτούντων άσυλο πέρυσι ήταν νέοι άνδρες από το Ιράκ, αλλά μερικοί έχουν τώρα  μετανιώσει,  και έτσι η Φινλανδία θα αρχίσει να ναυλώνει πτήσεις προς τη Βαγδάτη από τον επόμενη εβδομάδα για να τους μεταφέρει στην πατρίδα τους.



Φιλανδοί αξιωματούχοι είπαν ότι περίπου 4.100 αιτούντες άσυλο μέχρι στιγμής έχουν ακυρώσει τις αιτήσεις ασύλου και ο αριθμός αυτό αναμένεται να φθάσει τους 5.000 στο άμεσο χρονικό διάστημα.



Ο Μουχιαντίν Χασάν που διατηρεί ταξιδιωτικό γραφείο στο Ελσίνκι δήλωσε ότι πουλά 15 με 20 πτήσεις προς τη Βαγδάτη κάθε μέρα.


Πολλοί από τους μετανάστες έχουν εκφράσει  την απογοήτευσή τους από τη ζωή στην Φινλανδία.


Ο Χασάν που τους ρωτά γιατί θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους : «Ορισμένοι  λένε ότι δεν τους αρέσει το φαγητό που τρώνε εδώ, επίσης,  κάνει πάρα πολύ κρύο, αλλά και δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη Φινλανδία. Υπάρχουν πολλοί λόγοι», είπε.



 Η εχθρότητα προς τους μετανάστες έχει επίσης αυξηθεί στη Φινλανδία, μια χώρα που δεν έχει εμπειρία μαζικής μετανάστευσης και η οποία έχει πλέον οικονομικά προβλήματα.


Ο Τόμπιας βαν Τρέεκ, αξιωματικός του προγράμματος του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης, θα διευκρινίσει ότι «οι μετανάστες περίμεναν να βρουν μια άλλη ζωή, οι συνθήκες στη Φινλανδία είναι δύσκολες και η χρονοβόρα διαδικασία ασύλου δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους»- είπε στο πρακτορείο Ρόιτερ.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ