Το δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε τον Ράντοβαν Κάρατζιτς 40 έτη στη φυλακή
Μάρτιος 24, 2016.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, κήρυξε ένοχο τον Σερβοβόσνιο ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς για γενοκτονία κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και τον καταδίκασε σε 40 χρόνια φυλάκισης.
Ο Κάρατζιτς κρίθηκε ένοχος για γενοκτονία,  τόσο για την Σρεμπρένιτσα όσο και σε άλλες  εννέα υποθέσεις για φόνο, δίωξη και ομηρία.


Ωστόσο, αθωώθηκε για τη δολοφονία χιλιάδων ανθρώπων σε επτά βοσνιακές πόλεις και χωριά κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης  μεταξύ των ετών 1992-1995.


«Το δικαστήριο απέτυχε, βάσει των αποδεικτικών στοιχείων για τη δημιουργία  κατηγορητηρίου για πρόθεση διάπραξης γενοκτονίας εκ μέρους του κατηγορουμένου», δήλωσε ένας από τους δικαστές.Έτσι ο 70χρονος Κάρατζιτς κρίθηκε ένοχος για 10 από τις 11 κατηγορίες.


Ο δικηγόρος Ράντοβαν Κάρατζιτς είπε ότι ο πελάτης του θα εφεσιβάλει την απόφαση.
Από την άλλη πλευρά, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την καταδίκη του Ράντοβαν Κάρατζιτς, ως «ιστορική ημέρα της διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης».


--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ