Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς προτίθεται να επιστρέψει στην Ουκρανία ως πρόεδρος




Μάρτιος 1, 2016.


Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς ο οποίος έχασε τη θέση του Προέδρου της Ουκρανίας με πραξικόπημα, σκοπεύει να  επιστρέψει στη χώρα και στη θέση του. Αυτό ανακοινώθηκε από τον δικηγόρο του, Βιτάλι Σέρντιουκ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Itar Tass.



«Έχει την πρόθεση να επιστρέψει στην Ουκρανία,  και θα πρέπει να ληφθούν νομικά μέτρα για το σκοπό αυτόν. Ο Γιανουκόβιτς ως πρόεδρος δεν έχει παραιτηθεί και  δεν νίπτει τα χείρας του. Η διαδικασία απομάκρυνσης από τη θέση του διεξήχθη με κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος της Ουκρανίας», είπε σε συνέντευξή του  ο εκπρόσωπός του.



Ο δικηγόρος του επεσήμανε ότι «σήμερα ο Γιανουκόβιτς δεν μπορεί να κινηθεί ελεύθερα στον κόσμο και εξακολουθεί  να υπάρχει απειλή για τη ζωή και την ασφάλειά του στην Ουκρανία».



Το φθινόπωρο του 2013, ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στη Βίλνιους, αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ.



 Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα  στο Κίεβο και άλλες πόλεις να αρχίσουν μεγάλης κλίμακας δράσεις για τη στήριξη της ευρωπαϊκής πολιτικής στην Ουκρανία. Οι δράσεις αυτές κλιμακώθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία, όπου σκοτώθηκαν περίπου εκατό ακτιβιστές και αστυνομικοί των δυνάμεων ασφαλείας.



Οι υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κατά τη διάρκεια των ταραχών άρχισαν να λαμβάνουν με το μέρος τους ανθρώπους των δυνάμεων της τάξης.


Τον Φεβρουάριο του 2014 ο Γιανουκόβιτς ζήτησε βοήθεια από τη Μόσχα και πήγε στη Ρωσία.
Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους επικεφαλής του ‘Μαϊντάν’ που ήταν  ενάντια στον Γιανουκόβιτς,  το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα  και οι συναρμόδιες υπηρεσίες, άρχισαν διωγμούς  κατά του τέως προέδρου που τον καταδίκασαν ερήμην και συγχρόνως είχαν μπλοκαριστεί οι λογαριασμοί του.



Τον Φεβρουάριο  του 2015, η Ανώτατη Ράντα (Κοινοβούλιο) στέρησε από τον Γιανουκόβιτς τον τίτλο του προέδρου της χώρας.





Τον Ιανουάριο του 2015, η Ιντερπόλ μετά από αίτημα της Ουκρανίας, εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης «για κλοπή και συνενοχή σε υπεξαίρεση των πόρων που είχαν δεσμευθεί». Ωστόσο, στις 21 Ιουλίου, έγινε γνωστό ότι η Ίντερπολ ανέστειλε τη δίωξη του πρώην προέδρου της Ουκρανίας, λόγω έλλειψης στοιχείων και ότι η δίωξή του είχε πολιτικά κριτήρια.



Στις 19 Οκτωβρίου, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταχωρήθηκε αγωγή κατά την Ουκρανίας από τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς.



Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, στην αγωγή του ο Γιανουκόβιτς ζήτησε από το δικαστήριο να ‘επιβεβαιώσει την παραβίαση των δικαιωμάτων του , σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένου  του δικαιώματος σε δίκαια δίκη (άρθρο 6) και δικαίωμα αποτελεσματικής έρευνας σχετικά με τις απόπειρες κατά της ζωής του και τη δικαίωμα να προστατεύσει τη ζωή του (άρθρο 2)  καθώς και το δικαίωμα να μην υφίσταται διακρίσεις για την πολιτική κατάσταση και  τις καταδικαστικές αποφάσεις  (άρθρο 14).



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ