Αλβανία: Εγκληματικές ομάδες καραδοκούν για τη διακίνηση των προσφύγων




Μάρτιος 12, 2016.


Η Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και νομικοί εμπειρογνώμονες,  εκφράζουν την ανησυχία τους,  για το ενδεχόμενο διέλευσης προσφύγων της Συρίας και του Ιράκ, κυρίως γυναίκες και παιδιά, από την Ελλάδα στην Αλβανία, τώρα που η κύρια βαλκανική οδός προς την Ευρώπη είναι αποκλεισμένη, λόγω του κλεισίματος των συνόρων.
 


Το αλβανικό δημοσίευμα σημειώνει ότι ενδιαφέρον έχουν δείξει διακινητές λαθρομεταναστών που συνδέονται με αλβανικές ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος.



Στη δεκαετία του 1990, μετά από τους πολέμους στα δυτικά Βαλκάνια, οι ευρωπαϊκές αστυνομικές δυνάμεις, θεωρούσαν  ότι κύριο παράγοντες στη διακίνηση γυναικών για σεξουαλικούς σκοπούς στη Δυτική Ευρώπη, ήταν η αλβανική μαφία.




Μετά το κλείσιμο των συνόρων από τα Σκόπια, τη Σερβία, τη Σλοβενία και την Κροατία, ένας εναλλακτικός δρόμος για τους ανθρώπους που έχουν εγκαταλειφθεί στην Ελλάδα είναι να διασχίσουν την Αλβανία και από εκεί μέσω της Αδριατικής Θάλασσας να περάσουν στην Ιταλία.



Η ‘αδριατική οδός’ είχε επί χρόνια χρησιμοποιηθεί από την αλβανική μαφία για μεταφορά ναρκωτικών, λαθρεμπόριο όπλων και εμπόριο ανθρώπων.




«Μέχρι τώρα, δεν έχουμε ένδειξη ότι υπάρχει κάποιο κύμα μεταναστών σε όλη την Αδριατική, αλλά είναι προφανές ότι το κλείσιμο ενός δρόμου στα Βαλκάνια θα ανοίξει έναν άλλον», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.



Ο Ματέο Αλμπερτίνι, εμπειρογνώμονας στις ιταλικές και αλβανικές εγκληματικές ομάδες, συμφωνεί με τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει Ομάδες Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ότι «υπάρχουν  κίνδυνοι εκμετάλλευσης  της μεταναστευτικής κίνησης» από εγκληματικές ομάδες.



Πιστεύει ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν παραμείνουν κλειστά τα σύνορα. Η ενδεχόμενη αναζήτηση μεταναστευτικής οδού μέσω της Αλβανίας θα αναζωογονήσει το δρόμο του λαθρεμπορίου, που συνδέει τις εγκληματικές ομάδες των Αλβανών με αυτές των Ιταλών μέσω της Αδριατικής, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ