Σερβία: Τρία χρόνια μετά τη συμφωνία- καμία πρόοδος στους Σέρβους Κοσσυφοπεδίου




Μάρτιος 22, 2016.

Έχουν παρέλθει σχεδόν τρία χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας των Βρυξελλών,  που αναφέρεται στη δημιουργία της Κοινότητας των σερβικών δήμων στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και ακόμη δεν έχει γίνει καμία πρόοδος, όπως σημειώνουν τα σερβικά ΜΜΕ.


Η συμφωνία είχε υπογραφεί στις 19 Απριλίου του 2013,  από τους πρωθυπουργούς των δύο πλευρών, Ίβιτσα Ντάτσιτς από τη Σερβία και Χασίμ Θάτσι από το Κοσσυφοπέδιο, αλλά έμεινε ανενεργή.


Σημειώνεται ότι η συμφωνία αυτή,  βάσει απόφασης του συνταγματικού δικαστηρίου του Κοσσυφοπεδίου, που εγκρίθηκε στις 23 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, δεν συνάδει με το Σύνταγμα.


Η συμφωνία των Βρυξελλών προέβλεπε  τη δημιουργία του Οργανισμού των σερβικών δήμων του Κοσσυφοπεδίου μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου του 2015. Για το Κοσσυφοπέδιο θεωρείται ότι η προθεσμία έχει παρέλθει, πριν καν αρχίσει κάποιο πρόοδος.


Στις πιέσεις της σερβικής πλευράς, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Μπαϊράμ Γκεσάι, που είναι και υφυπουργός στο Υπουργείο Αυτοδιοίκησης, δήλωσε ότι ελπίζει η συμφωνία αυτή να έρθει στο προσκήνιο σε εύθετο χρόνο.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ