Συνελήφθη στην Αμερική συνεργάτης του Ερντογάν




«Το FBI συνέλαβε το συνεργάτη του Ερντογάν για παραβιάσεις των αμερικανικών κυρώσεων κατά του  Ιράν»


Μάρτιος 23, 2016.


Οι αμερικανικές αρχές έχουν ξεκινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον του Τούρκου επιχειρηματία ιρανικής καταγωγής, Ρεζά Ζαράμπι.

 Πιστεύεται ότι έχει στενό δεσμό  με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 



Ο Ζαράμπι κατηγορείται για οργάνωση παράνομων συστημάτων για τη μεταφορά κεφαλαίων προς την ιρανική κυβέρνηση,  παρακάμπτοντας τις κυρώσεις των ΗΠΑ, γράφει η ρωσική εφημερίδα Κομερσάντ.



Στην ίδια υπόθεση πριν από δύο χρόνια, ο επιχειρηματίας είχε κατηγορηθεί στην Τουρκία, όπου οι εισαγγελείς ξεκίνησαν μια μεγάλης κλίμακας έρευνα κατά της διαφθοράς στον εσωτερικό κύκλο του Ερντογάν.  


 Οι κατηγορίες κατά του Ρεζά Ζαράμπι από την αμερικανική δικαιοσύνη επαναφέρουν στο προσκήνιο  το σκάνδαλο του επικεφαλής του τουρκικού κράτους στο διεθνές προσκήνιο.



Ο Ρεζά Ζαράμπι συνελήφθη πρόσφατα στο Μαϊάμι (Φλόριντα), όπου έφθασε για διακοπές με την οικογένειά του. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε ενώπιον του δικαστηρίου στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.



Εκεί του αναγνώστηκαν οι κατηγορίες για μεταφορά παράνομων κεφαλαίων στην ιρανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συναλλαγή των ποσών ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, παρακάμπτοντας τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης. Προβλέπεται ποινή φυλάκισης 75 ετών.



Οι κατηγορίες κατά του Ρεζά Ζαράμπι από την αμερικανική δικαιοσύνη, προκάλεσαν μεγάλη αναταραχή στην Τουρκία.



Όταν η Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης άρχισε έρευνα το 2013,  για διαφθορά σε υψηλά πολιτικά κλιμάκια, συνεργατών του τότε πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  είχε δημοσιευθεί και μια τηλεφωνική συνομιλία του ιδίου με το γιο του Μπιλάλ, με θέμα πώς να καλύψουν τα αποδεικτικά στοιχεία των καταγγελιών.  Τότε κατόπιν εντολής του Ερντογάν επενέβη στην εισαγγελία η τουρκική αστυνομία, ενώ ο ίδιος δήλωνε ότι παράγοντες από το εξωτερικό επιδιώκουν να ρίξουν την κυβέρνηση στην Τουρκία. 



Κατηγόρησε τότε τον  ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που διαβιεί στις ΗΠΑ ότι κρύβεται πίσω από την υπόθεση αυτή.


Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η έρευνα που θα αρχίσει για τον Ρεζά Ζαράμπι θα φθάσει σε υψηλούς ιστάμενους στην Τουρκία.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ