Ο Ερντογάν ζητά την κατάργηση του σχήματος του Συμβουλίου Ασφαλείας




Μάρτιος 21, 2016.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επανήλθε πάλι σε παλαιό αίτημά του,  για την κατάργηση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ), με το σημερινό του σχήμα, μιλώντας  σε φοιτητική εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη.



 Επέκρινε το ΣΑ γιατί δεν είχε τη δυνατότητα να προωθήσει τα συμφέροντα της Τουρκίας,  για την αποπομπή από την εξουσία του Σύριου ηγέτη, Μπασάρ αλ Άσαντ.
 Η αδυναμία του ΣΑ να επέμβει δραστικά για το ζήτημα αυτό, έκανε τον Τούρκο πρόεδρο να ζητά την αλλαγή της δομής με το αίτημα να μην υπάρχουν μόνιμα μέλη, αλλά να αλλάζουν συνεχώς.




Οι ειδικοί σχολιάζοντας τις αναφορές του σημειώνουν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν,  επεκτείνεται πολύ πέρα από τη χώρα του. Αναφέροντας το μεγάλο ρόλο της Τουρκίας που διαδραμάτισε  στην αποσταθεροποίηση του κράτους της Συρίας.



Η Άγκυρα δεν κρύβει την ευρεία υποστήριξη της προς  αντάρτες της Συρίας και ιδιαίτερα προς τους Τουρκμένους που βρίσκονται στα νοτιοδυτικά σύνορά της.



Το αίτημα αυτό του Ερντογάν είναι τουλάχιστον τριών ετών, όταν αντιλήφθηκε ότι οι στόχοι του στη Συρία αποτυγχάνουν.


Σήμερα ο νόμιμος αρχηγός του κράτους της Συρίας είναι ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος εργάζεται για μια ειρηνική διέξοδο από την κρίση.

Αυτό εναντίωσε τον Τούρκο πρόεδρο που συνεχίζει να επικρίνει την αρχή του σχηματισμού του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (για τα βέτο που έχει θέσει η Ρωσία) και την αδυναμία του ΣΑ να εξυπηρετήσει τα σχέδια της Τουρκίας.



Ο Ερντογάν επιδιώκει να επεκτείνει τη σύνθεση της δομής από 15 σε 20 μέλη τα οποία θα πρέπει να αλλάζουν συνεχώς.



Η πρόταση του Ερντογάν είναι η κατάργηση του μονίμων μελών του ΣΑ, ώστε να μην έχουν το δικαίωμα του βέτο σε ψηφοφορία.



Σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας αποτελείται από 15 χώρες, εκ των οποίων πέντε είναι μόνιμα μέλη. Αυτές είναι η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Κίνα. Τα άλλα δέκα εκλέγονται για θητεία δύο ετών.



Αυτή η μορφή  στην οργάνωση υπάρχει από το 1963, πριν ο αριθμός των μη μόνιμων μελών περιορίζονταν σε έξι, όπως γράφει το ρωσικό δημοσίευμα.

--



               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ