Σωτήρια λύση στο κουρδικό -για την Τουρκία- οι Σύριοι πρόσφυγες




Μάρτιος 18, 2016.

Ως σωτήρια λύση για το κουρδικό ζήτημα βλέπουν Τούρκοι αναλυτές τους Σύριους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στην Τουρκία, όπως σημειώνει η DW στην τουρκική γλώσσα.




Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι Σύριοι που εισήλθαν στην Τουρκία το 2011 έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν τουρκική υπηκοότητα κατά το τρέχον έτος. Η δυνατότητα αυτή τους δίνεται από το τουρκικό κράτος, αποκτώντας συγχρόνως δικαίωμα ψήφου και το σπουδαιότερο η παρουσία τους έχει δημογραφικές αντανακλάσεις, κυρίως στην πολυσυζητημένη νότια- νοτιοανατολική Τουρκία με τους συμπαγείς κουρδικούς πληθυσμούς.



Το κείμενο επισημαίνει ότι η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας περί επανεισδοχής αναφέρεται σε έναν πληθυσμιακό όγκο περίπου ενός εκατομμυρίου, ενώ αυτοί που έχουν έρθει στην Τουρκία από την κρίση στη Συρία το 2011, υπολογίζονται περί τα τέσσερα εκατομμύρια και μάλιστα δεν πρόκειται για κουρδικό πληθυσμό.



Ο υπεύθυνος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στην Κωνσταντινούπολη, ΕρντοάνΤοπράκ  (Erdoğan Toprak) αναφέρει ότι στις επόμενες εκλογές θα μπορούν να λάβουν μέρος οι «Τούρκοι» αυτοί που έχουν συριακή καταγωγή και να εκλεγούν βουλευτές στις πόλεις  Σανλιούρφα, Γκαζιαντέπ, Μαρντίν, Χατάι, Άδανα,  Μερσίνα κ.ο.κ.



Αυτό από τη μια πλευρά είναι ανησυχητικό για την πολιτική σκηνή της Τουρκίας, αλλά από την άλλη έχει θετικό αντίκτυπο, αφού με τον τρόπο αυτόν αποδυναμώνονται οι Κούρδοι στην νοτιοανατολική Τουρκία.



Μάλιστα, υπάρχει η σκέψη, με τα κονδύλια που λάβει η Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τα αξιοποιήσει προς τον σκοπό αυτόν.



Θα τοποθετηθούν όλοι αυτοί οι Σύριοι – που δεν είναι κουρδικής καταγωγής- στην νοτιοανατολική περιφέρεια της Τουρκίας, θα του παραχωρηθεί οικία και γη,  χωρίς τη σπατάλη τοπικών πόρων, αφού θα ενισχυθούν από την ΕΕ.



Επιπλέον,  η προσαρμογή τους στο περιβάλλον δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αφού είναι μουσουλμάνοι, έχουν τον ίδιο τρόπο ζωής, πολιτισμό, γλώσσα κλπ.


Αξιοσημείωτο είναι ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ότι «θα ξαναχτισθεί η νοτιοανατολική περιφέρεια με τον τρόπο αυτό  μέσα σε ένα χρόνο».
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ