Πόσα χρήματα θα πάνε στην τσέπη του Ερντογάν από την ευρωπαϊκή μεταναστευτική κρίση;






Γιατί δεν δικάζουν τον Ερντογάν σε διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα;



Μάρτιος 4, 2016.



Γράφει ο Martin Berger


Η κρίση της μετανάστευσης παραμένει ένα από τα πιο αινιγματικά προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει οι Ευρωπαίοι πολιτικοί μέχρι τώρα.






Παρά τον αριθμό των απελπισμένων μέτρων που λαμβάνονται από διάφορες δομές της ΕΕ, οι σχέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών επιδεινώνονται, σημειώνει η περιβόητη εφημερίδα Corriere della Sera.





Οι περισσότεροι από αυτούς αγωνίζονται για να χειριστούν τα κύματα των μεταναστών που έρχονται από την Ελλάδα, καθώς οι μετανάστες έχουν φτάσει εκεί από τη θάλασσα μέσω της Τουρκίας.





 Σε ανθρωπιστική κρίση η Ευρώπη






Όπως έχει αναφερθεί, από το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), περισσότεροι από 131.700 έχουν καταφέρει να φτάσουν στην Ευρώπη από τη θάλασσα κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2016, που  υπερβαίνουν τα ποσοστά που καταγράφηκαν κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2015.





Η Ύπατη Αρμοστεία ανακοίνωσε ότι 122.600 άνθρωποι έχουν αποβιβασθεί στην Ελλάδα και έχουν απόλυτη ανάγκη από στέγη, ρουχισμό και τρόφιμα.



 Όπως έχει ανακοινωθεί από τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας: «Η Ευρώπη είναι στην κορυφή της ανθρωπιστικής κρίσης, που σε μεγάλο βαθμό είναι αυθόρμητη».



Βάσει των στοιχείων της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνόρων,  η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Μελίσα Φλέμινγκ ανακοίνωσε ότι 2.000 πρόσφυγες φθάνουν στην Ευρώπη κάθε μέρα.



 Σε αντίθεση με πέρυσι, όταν η απόλυτη πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο ήταν νέοι άνδρες, τον Ιανουάριο του 2016, οι γυναίκες και τα παιδιά αποτελούσαν περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των προσφύγων.



Σύμφωνα με την Μελίσα Φλέμινγκ, τα παιδιά αποτελούν το ένα τρίτο του συνόλου των προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο αντιπροσώπευαν το ένα δέκατο.





Η Τουρκία δεν εφαρμόζει το ευρωπαϊκό σχέδιο των 3 δις






Όπως έχει επισημανθεί από τους Financial Times, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  Φρανς Τίμερμανς είναι πεπεισμένος ότι η Τουρκία απέτυχε να εφαρμόσει το σχέδιο της ΕΕ που σχεδιάστηκε για να ελέγξει τη ροή των προσφύγων.

Ο αριθμός των παράνομων μεταναστών με προορισμό προς την ΕΕ δεν έχει μειωθεί, παρά το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες διατεθούν € 3.000.000 στην Άγκυρα για να κατασκευάσει νέα στρατόπεδα προσφύγων.



Γερμανοί πολιτικοί δεν προσπαθούν καν να κρύψουν την απογοήτευσή τους με τη Μέρκελ, που είχε προσωπικές συνομιλίες με τον Ερντογάν.



Υπάρχει αυξανόμενη δυσαρέσκεια στην Ευρώπη που προκαλείται από το γεγονός ότι η ΕΕ πρέπει τώρα να προσφέρει καταφύγιο σε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες.


Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  Μάρτιν Σουλτς, σημείωσε, επίσης, ότι η Τουρκία απέτυχε την αποστολή που της ανετέθη.



Η παραδοξότητα



 Ωστόσο, κατά παράδοξο τρόπο η Τουρκία γίνεται επανειλημμένα ο κύριος σύμμαχος στον αγώνα κατά της κρίσης μετανάστευσης.

 Αυτή η ρητορική μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι η απόλυτη πλειοψηφία των προσφύγων έρχονται στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, οπότε αν η Άγκυρα δεν επιτρέψει στους μετανάστες να διασχίσουν παράνομα τα σύνορά της, καθώς έχουν προορισμό την Ευρωπαϊκή Ένωση,  αυτό θα επιτρέψει στις Βρυξέλλες να χειριστούν την κρίση.



Για την επίτευξη αυτού του στόχου οι αξιωματούχοι της ΕΕ διαπραγματεύονται με  μια ιδιαίτερα δυσμενή συμφωνία για τον εαυτό τους, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία θα πρέπει να πάρει € 3.000.000.000, να κινηθεί η διαδικασία απελευθέρωσης της  βίζας, και να διευκολυνθεί  η  διαδικασία ένταξης για την  Άγκυρα, ώστε να ενταχθεί στην ΕΕ, έναντι των μέτρων που της έχουν  ζητηθεί να λάβει όσον αφορά την κρίση.




Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται την ευπάθεια της Ευρώπης




Αλλά φαίνεται ότι ο Ερντογάν έχει την πεποίθηση της απόλυτης και πλήρους ασυλίας του, που οφείλεται στην ολοένα αυξανόμενη ευπάθεια της ΕΕ στο σύνολό της.



Ως εκ τούτου, αποφάσισε ότι θα κάνει ό, τι χρειάζεται για να επεκτείνει την προσωπική του περιουσία, ειδικά όταν οι ενέργειες της αμερικανικής συμμαχίας και, πάνω απ' όλα, η Ρωσία,  άρχισαν να ακρωτηριάσουν το εισόδημά του, μέσω του λαθρεμπορίου του κλεμμένου συριακού πετρελαίου.



Μετά από όλα, είναι πλέον σαφές ότι πίσω  από τελευταίες ενέργειές του στη Συρία είναι τα άμεσα προσωπικά του συμφέροντα,  όχι μόνο,  στην ανοικοδόμηση μιας  νεο-Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά και στην κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου μέσω της Συρίας που θα αυξήσει περαιτέρω την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από την Τουρκία.




Γι 'αυτό προχώρησε με τον ανοικτό και άμεσο εκβιασμό των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ, απειλώντας τους ότι θα μπορούσε να ανοίξει τα σύνορα με τις χώρες της ΕΕ για τους πρόσφυγες.


Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας σε μια συνάντηση στην Αττάλεια στις 14 Νοεμβρίου 2015,  ζήτησε από την ΕΕ να του δώσει  € 30 δισεκατομμύρια αντί των 3 για τον ίδιο, ώστε  να αντιμετωπίσει την κρίση των προσφύγων.


 Απείλησε τους συναδέλφους του ότι αν δεν πάρει τα χρήματα αυτά, θα στείλει εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες προς την Ευρώπη.



 Οι λεπτομέρειες αυτού του εκβιασμού έχουν αναφερθεί από μία ελληνική οικονομική ιστοσελίδα euro2day.gr, η οποία πήρε στα χέρια της τα εμπιστευτικά έγγραφα από αυτή τη συνάντηση.



Οι οικονομικές ορέξεις του Ερντογάν



Αυτό το είδος της συμπεριφοράς που επέδειξε ο Ερντογάν προς τους υποστηρικτές του,  μπορεί να εξηγηθεί από τις συνεχώς αυξανόμενες οικονομικές ορέξεις του Τούρκου ηγέτη, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη την κλίμακα της εγκληματικής δραστηριότητας που συνδέεται με τη ροή των παράνομων μεταναστών προς την Ευρώπη, την οποία διακινούν Τούρκοι λαθρέμποροι και οι τουρκικές αρχές απολαμβάνουν ένα εντυπωσιακό ποσό από τα κέρδη τους.


Οι εν λόγω δραστηριότητες απεικονίζεται στην εξαιρετικά λεπτομερή έκθεση που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Financial Times, που έχει δείξει ότι η παράνομη διακίνηση ανθρώπων είναι μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη επιχείρηση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποίο έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από περισσότερους από 40.000 άτομα του υποκόσμου.



Στην Europol  περιγράφεται ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που εμφανίστηκαν γύρω από την κρίση της μετανάστευσης:


 πλαστογραφία, δωροδοκία, σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων που ταξιδεύουν χωρίς τους γονείς τους, και καταναγκαστική εργασία.

Η Europol σημειώνει ότι μόνο το 2015,  ο εκτιμώμενος κύκλος εργασιών των εγκληματικών δικτύων που εμπλέκονται στην παράνομη παράδοση των μεταναστών ήταν περίπου 5 δις ευρώ, ενώ φέτος έχει κάθε δυνατότητα να αυξήσει κατά 2 ή ακόμα και 3 φορές.



Ο ρόλος της Άγκυρας



Ενώ η Ευρώπη προσπαθεί να αναλάβει τις πρώτες δειλές απόπειρες της να περιορίσει τη ροή του φτάνουν οι μετανάστες από μόνη της, προσπαθώντας να χρησιμοποιήσει τα πλοία του ΝΑΤΟ, σε συνεργασία με την Ελληνική Ακτοφυλακή και την Ευρωπαϊκή  υπηρεσία συνοριοφυλάκων- Frontex , η Άγκυρα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να καθυστερήσει την έναρξη μιας τέτοιας πράξης.



 Το γεγονός αυτό έχει αναφερθεί από  το AFP που σημείωσε ότι η Άγκυρα έχει αρνηθεί να επιτρέψει στα πλοία του ΝΑΤΟ στα χωρικά της ύδατα που σχεδιάζουν να θέσουν ένα τέλος στις πράξεις λαθρεμπορίας  των προσφύγων.



Ναι, αυτή είναι ακριβώς, η «φιλική» στάση του τουρκικού κράτους την οποία  η Ευρώπη λαμβάνει.



Γιατί δεν δικάζουν τον Ερντογάν σε διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα;



 Ο ένθερμος υποστηρικτής της τρομοκρατίας, Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται να πείθει ότι είναι ένα χαρακτηριστικό σχήμα στη διεθνή σκηνή σήμερα.


Υπό αυτές τις συνθήκες, γιατί κάθε λογικός πολιτικός αναλυτής θα αποτύχει να εξηγήσει γιατί τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ τον διατηρούν επαναλαμβάνοντας στη μάντρα τους,  ότι Μπασάρ αλ-Άσαντ πρέπει να παραιτηθεί,  όταν η απόλυτη πλειοψηφία των κατηγοριών εναντίον του είναι αβάσιμες, ενώ μεταχειρίζονται με ευνοϊκό τρόπο τον  Ερντογάν;



 Γιατί δεν απαίτησαν από τον Πρόεδρο της Τουρκίας να παραιτηθεί,  για να δικαστεί από ένα διεθνές δικαστήριο που θα διερευνήσει το μακρύ κατάλογο των εγκλημάτων του, συμπεριλαμβανομένης και της συνεχούς παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, την εξωφρενική γενοκτονία του κουρδικού πληθυσμού της Τουρκίας, τη χρηματοδότηση ISIS μέσω ενός εγκληματικού δικτύου των εργασιών του λαθρεμπορίου πετρελαίου, …και ο κατάλογος συνεχίζεται!




Στο πλαίσιο αυτό τίθεται το ερώτημα: 

Μήπως οι δυτικοί πολιτικοί επωφελούνται από τις ίδιες τις ενέργειες του Ερντογάν, λαμβάνοντας ένα μερίδιο των χρημάτων που διατίθενται για την επίλυση της κρίσης στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή; Δεν γνωρίζουν ότι αυτό είναι συνενοχή σε ένα έγκλημα;





--


Martin Berger είναι ένας Τσέχος -ανεξάρτητος δημοσιογράφος και αναλυτής, αποκλειστικά για το online περιοδικό «New Eastern Outlook”.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ