Ο Ποροσένκο καλεί την Τουρκία να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Τατάρων της Κριμαίας




Μάρτιος 9, 2016.


Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο κάλεσε την Τετάρτη,  το τουρκικό κοινοβούλιο  να αναγνωρίσει την απέλαση των Τατάρων της Κριμαίας επί Σοβιετικής Ένωσης (1944) ως γενοκτονία.



 Ο Ποροσένκο βρίσκεται στην Άγκυρα για επίσημη διήμερη επίσκεψη, μαζί με τον παλαιό επικεφαλής του κινήματος των Τατάρων της Κριμαίας, Μουσταφά Τζεμίλεφ και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου των Τατάρων της Κριμαίας Ρεφάτ Τσουμπάροφ.



Ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε την Τουρκία για την υποστήριξή της και τη συμφωνία της «να εντείνουν τις προσπάθειες για την προστασία των Τατάρων που βρίσκονται υπό ‘ρωσική κατοχή’ στην Κριμαία.



Ο Ποροσένκο εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του από τη στάση της Τουρκίας στα εθνικά θέματα της Ουκρανίας και κάλεσε τον επικεφαλής του τουρκικού κοινοβουλίου, Ισμαήλ Καχραμάν, να συνεχίσει τις προσπάθειες για τη διατήρηση του ζητήματος της Κριμαίας στο προσκήνιο της παγκόσμιας ατζέντας.



Ο Καχραμάν τον διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και θεωρεί  ότι είναι παράνομη, τονίζοντας την υποστήριξη της χώρας του στην κυριαρχία της Ουκρανίας και στην εδαφική ακεραιότητά της.



Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, κατά την επίσκεψη των Ουκρανών αξιωματούχων στη χώρα,  δημιουργήθηκε ‘ομάδα φιλίας των κοινοβουλίων Τουρκίας- Ουκρανίας’.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ