Ρουμανία σε Βουλγαρία: Οι ‘Βούλγαροι τσιγγάνοι’ είναι ‘βλαχο-τσίγγανοι’- να μάθουν ρουμανικά




Μάρτιος 10, 2016.

Σόφια.

Οι ‘Βλαχο-τσίγγανοι’ [ Βλάσκιτε Τσιγγάνι- Влашките –цигани] στη Βουλγαρία πρέπει να πάνε σε σχολεία που διδάσκεται η ρουμανική γλώσσα.

 
Αυτό πρότεινε η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης  της Ρουμανίας και νυν ευρωβουλευτής, Μόνια Μακοβέι, σε ανοικτή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, στον αναπληρωτή  πρωθυπουργό Ιβαΐλο Κάλφιν και στην Μεγκλένα Κούνεβα.



Στην επιστολή της η Μακοβέι επισημαίνει ότι οι τσιγγάνοι της Βουλγαρίας είναι βλάχικης καταγωγής και αποτελούν ρουμανική μειονότητα και πρέπει να έχουν την ευκαιρία να μάθουν ρουμανικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τους δόθηκε το δικαίωμα να ορισθούν ως μειονότητα.



Στην επιστολή της η Μόνικα Μακοβέι τονίζει ότι το περασμένο έτος έχουν γίνει Βούλγαροι πολίτες που είναι ρουμανικής καταγωγής και έχει ενημερωθεί για τις δυσκολίες των  ρουμανόβλαχων τσιγγάνων στη Βουλγαρία στην προσπάθειά τους να μάθουν σε σχολείο τη ρουμανική γλώσσα.



Η ίδια καθορίζει τον πληθυσμό τους σε δεκάδες χιλιάδες και αναφέρει συγκεκριμένες πόλεις και οικισμούς που κατοικούν.


Η επιστολή της Μακοβέι συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. 
Ενώπιον του πρωθυπουργού και των συναδέλφων του, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός  κοινωνικής πολιτικής, Ιβάιλο Κάλφιν, τόνισε ότι σύμφωνα με τον ίδιο που είναι και η πάγια θέση του βουλγαρικού κράτους:
 «Είμαστε ένας κράτος- έθνος. Στη Βουλγαρία δεν υπάρχουν εθνικές μειονότητες», δήλωσε.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ