Κωνσταντινούπολη: Χιλιάδες διαδηλωτές υπερασπίζονται την εφημερίδα «Zaman»






Μάρτιος 5, 2016.

Κωνσταντινούπολη- Τουρκία.

Χιλιάδες διαδηλωτές  συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της τουρκικής «Ζαμάν», μετά την απόφαση της κυβέρνησης να την θέση «υπό έλεγχο», χειραγωγώντας την ειδησεογραφία της αντιπολιτευτικής εφημερίδας.



Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα «η ελευθεροτυπία δεν μπορεί να σιωπήσει». Αρκετές εκατοντάδες προσπάθησαν να εμποδίσουν την αστυνομία να εισέλθει στο κτήριο της  εφημερίδας.


Οι τουρκικές αρχές κατέλαβαν χθες την εφημερίδα, η οποία υποστηρίζει τον ισχυρό αντίπαλο του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και κανόνια νερού για να διαλύσει τους διαμαρτυρόμενους.


Οι τουρκικές αρχές διόρισαν νέους συντάκτες στην ‘Ζαμάν’, κατόπιν αιτήματος δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης.


Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Γκιουλέν για συνωμοσία εναντίον της κυβέρνησης και τη δημιουργία ενός δικτύου υποστηρικτών του στο δικαστικό σώμα, την αστυνομία και τα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, ο Γκιουλέν αρνείται τις κατηγορίες αυτές του Ερντογάν, ο οποίος μιλά για ‘παράλληλο κράτος’.


«Αυτό είναι το τέλος της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης βρίσκονταν πάντα υπό πίεση, αλλά ποτέ δεν ήταν τόσο ανοικτή αυτή, όπως συμβαίνει σήμερα. Η χειραγώγηση της εφημερίδας είναι αντισυνταγματική, ειδικά όταν δεν υπάρχουν λόγοι για μια τέτοια ενέργεια», είπε η Sevgi Akarçeşme, εκδότης της εφημερίδα «Todays Zaman».


Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απόφαση των τουρκικών αρχών να αναλάβουν τον έλεγχο της μεγαλύτερης εφημερίδας στην Τουρκία.


Ο ΟΗΕ κάλεσε, επίσης, την Τουρκία να σεβασθεί την ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και το δικαίωμα των ανθρώπων να εκφράζουν τη γνώμη τους.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ