Τουρκία: 100 χρόνια από την Οθωμανική νίκη κατά των Βρετανικών δυνάμεων







Απρίλιος 30, 2016.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Παρασκευή, εκθείασε την ιστορική νίκη των Οθωμανών κατά των βρετανικών δυνάμεων, πριν από έναν αιώνα, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου.



«Αυτό το έτος σηματοδοτεί την 100η επέτειο της μάχης του Κουτ αλ Αμάρα, μια μάχη του Οθωμανικού στρατού κατά των βρετανικών- ινδικών δυνάμεων στην πόλη Κουτ, που σήμερα βρίσκεται στο σύγχρονο Ιράκ», γράφει το τούρκικο World Bulletin.



Μιλώντας σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη για τον εορτασμό  της εκατονταετηρίδας της νίκης, ο Ερντογάν δήλωσε την αντίθεσή του με τις ιστορικές αναφορές  ότι από το 1919 αρχίζει ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας που οδήγησε στην ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923.



«Απορρίπτω μια ιστορική αντίληψη ότι από εκεί ξεκινά το έθνος μας, ότι ο χιλιετιών πολιτισμός μας, αρχίζει από το 1919», είπε.



Ο Ερντογάν είπε ότι η ιστορία της χώρας εκτείνεται πολύ πριν από την εποχή της Δημοκρατίας και περιλαμβάνει το παρελθόν του τουρκικού πολιτισμού.



«Τα βιβλία ή οι βιβλιοθήκες δεν είναι επαρκείς για να πουν για τον πλούτο της ιστορίας μιας τέτοιας χώρας», είπε με κομπασμό ο Ερντογάν.
«Η νίκη της  Κουτ αλ Αμάρα αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής (της ιστορίας), πρόσθεσε.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ