«Το Αζερμπαϊτζάν θα απελευθερώσει τις κατεχόμενες πόλεις και περιοχές»




Απρίλιος 3, 2016.

Μπακού.

Η σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών του Νότιου Καυκάσου- Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, ξεκίνησε το 1988, όταν η Αρμενία προέβη σε εδαφικές διεκδικήσεις εναντίον του Αζερμπαϊτζάν, γράφει το πρακτορείο ειδήσεων ‘Trend’ του Μπακού.


«Το Ναγκόρνο – Καραμπάχ και άλλες επτά γύρω περιοχές – περίπου 20 τοις εκατό του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν- είναι υπό κατοχή των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας», γράφει το δημοσίευμα του Αζερμπαϊτζάν.



Το Μάιο του 1994, τα μέρη κατέληξαν σε κατάπαυση του πυρός και υπό την αιγίδα της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ και των προέδρων της Ρωσίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ, κρατήθηκαν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα.



Τέσσερα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ,  σχετικά με την απελευθέρωση (παραχώρηση στο Αζερμπαϊτζάν) της περιοχής του Ναγκόρνο –Καραμπάχ και των γύρω περιφερειών,  δεν έχει ακόμη γίνει παραδεκτό από την Αρμενία, επισημαίνει το δημοσίευμα του Αζερμπαϊτζάν.



Το Σάββατο- συνεχίζει το κείμενο- ως αποτέλεσμα της αντεπίθεσης του στρατού του Αζερμπαϊτζάν, ο στρατός εισχώρησε σε αρκετά στρατηγικά υψώματα και οικισμούς, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν.



Στις μάχες που ακολούθησαν έξι άρματα μάχης της Αρμενίας καταστράφηκαν, 15 αναχώματα του εχθρού καταστράφηκαν και τραυματίσθηκαν πάνω από 100 στρατιώτες του αρμενικού στρατού.



Δώδεκα στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν έγιναν μάρτυρες, καταρρίφθηκε ένα ελικόπτερο Mi-24, και ένα άρμα μάχης ανατινάχθηκε από νάρκη.



Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν εκφράζει τα συλλυπητήρια του προς τις οικογένειες των στρατιωτών των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ