Σκόπια: Η μεταναστευτική κρίση επισκιάζει το ζήτημα της διαφωνίας του ονόματος




Απρίλιος 10, 2016.

Τα κόμματα όπως γνωρίζουμε κάνουν κατάχρηση συναισθηματικών θεμάτων στις προεκλογικές ομιλίες τους, όπως λ.χ. είναι το ζήτημα του ονόματος, λέει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών,  καθηγητής, Ντένκο Μαλέσκι.


«Αυτή είναι η χειρότερη στιγμή για να τεθεί το ζήτημα της ονομασίας», λέει ο καθηγητής σε συνέντευξη την Κυριακή στο Ράδιο Σλόμποντναν Εβρόπα.



«Παραδόξως, τώρα, ουσιαστικά, η χώρα μας  ικετεύει να ενταχθεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, λόγω των προβλημάτων που δημιουργούνται σε αυτό το μέρος των Βαλκανίων», είπε ο Μαλέσκι.



Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η διαμάχη για το όνομα είναι το μόνο εμπόδιο για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση των Σκοπίων και καλεί την Ελλάδα να σεβασθεί το διεθνές δίκαιο και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.



Ο πρόεδρος του ιδρύματος αυτού (της Χάγης), Ronny Abraham, σε δήλωσή του στο σκοπιανό ‘24Vesti’, είπε ότι ασκείται διπλωματική πίεση στη χώρα  που εφαρμόζει τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου.



Σύμφωνα με τους κανονισμούς των Ηνωμένων Εθνών- σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων- αναμένεται να εφαρμοσθούν οι αποφάσεις  του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης και όπως λέει ο πρόεδρος του Δικαστηρίου,  σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να υποβληθεί διαμαρτυρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας.




 Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για τη διαφορά του ονόματος με τα Σκόπια, Μάθου Νίμιτς, πιστεύει ότι τώρα το πρόβλημα με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, καθώς και τα εσωτερικά προβλήματα στο νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων, έλκουν το ενδιαφέρον και απομακρύνουν  το ζήτημα των διαπραγματεύσεων για το όνομα, μεταξύ των δύο χωρών.



Προσθέτει ότι έχει συνεχή επικοινωνία με τους διαπραγματευτές και διερευνά ποια θα ήταν η καλύτερη στιγμή για να γίνει η εκκίνηση των διαπραγματεύσεων  για την επίλυση της μακροχρόνιας διαφωνίας.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ