«Εμπορικός Πόλεμος» Αλβανίας – Σκοπίων




Απρίλιος 12, 2016.

 Τίρανα.

Οι αλβανικές επιχειρήσεις αντέδρασαν το Σαββατοκύριακο, με την εμπόδιση ορισμένων φορτηγών με αγροτικά προϊόντα να διέλθουν  τα σύνορα με τα Σκόπια από τις αρχές του νοτιοσλαβικού κράτους.




Στο φαινόμενο, το οποίο είχε παρατηρηθεί και στο παρελθόν, αντέδρασε το αλβανικό υπουργείο Γεωργίας χαρακτηρίζοντας την απόφαση των αρχών των Σκοπίων ως παραβίαση της συμφωνίας CEFTA (Central European Free Trade Agreement –εμπορική συμφωνία μεταξύ των μη ενταγμένων στην ΕΕ χωρών).


Χθες, 11 Απριλίου, ο Έντμοντ Παναρίτι, υπουργός Γεωργίας της Αλβανίας,  δήλωσε ότι τα σύνορα συνεχίζουν να είναι αποκλεισμένα για τα αλβανικά φορτηγά.



«Η κατάσταση είναι ίδια, έχουν μπλοκαρισθεί 5 φορτηγά με αγροτικά προϊόντα από το Σαββατοκύριακο», είπε και πρόσθεσε ότι  οι αρχές της γειτονικής χώρας έχουν μπλοκάρει την διέλευση των αλβανικών αγαθών χωρίς κανένα λόγο και αυτό αποτελεί παραβίαση της συνθήκης του ελεύθερου εμπορίου.



Αναφέρθηκε, εκτενώς, στο ζήτημα της καθαρότητας των αλβανικών προϊόντων: 


«Οι δοκιμές που έγιναν από τις αρχές των Σκοπίων στα αλβανικά προϊόντα, επιβεβαίωσαν την καθαρότητα των προϊόντων μας, έτσι ζήτησα από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών να θέσει το ζήτημα αυτό στο CEFTA και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαφορετικά βλέπουμε μία διάσταση ενός αθέμιτου ανταγωνισμού αν όχι ενός εμπορικού πολέμου», είπε ο Αλβανός υπουργός Γεωργίας.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ