«Η Ρωσία χρησιμοποιεί την κρίση στα Σκόπια»




Απρίλιος 21, 2016.

Μια νέα διάσταση στην πολιτική κρίση των Σκοπίων, με την παρουσία της Ρωσίας, ή καλύτερα της ρωσικής πολιτικής,  στα τεκταινόμενα στο νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων, παρουσιάζει δημοσίευμα των Τιράνων.



 Όπως σημειώνεται:

Οι εντάσεις έχουν κορυφωθεί στα Σκόπια με  πορείες  και διαμαρτυρίες που έχουν γίνει σε πολλές πόλεις κατά του καθεστώτος.



Η απόφαση  του προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ να απονείμει χάρη σε δεκάδες πολιτικούς που κατηγορούνται για παραβιάσεις και εγκλήματα έχει πυροδοτήσει  περαιτέρω την ένταση μεταξύ των πολιτών.



Ανησυχίες εκφράσθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι το μέλλον προς τον  ευρωατλαντικό προορισμό της χώρας τίθεται σε κίνδυνο, αλλά δεν απουσιάζουν και οι επεμβάσεις, όπως φαίνεται από τη Ρωσία.



Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας έχει πει επανειλημμένα για την απειλή ενός ‘ουκρανικού σεναρίου’ που προωθείται για την αποσταθεροποίηση της χώρας και των Βαλκανίων γενικότερα.



Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της Μόσχας, η αντιπολίτευση των Σκοπίων έχει γίνει όργανο της Δύσης,  και έχει στόχο να αποτρέψει τις εκλογές στις 5 Ιουνίου, οι οποίες θεωρούνται  ως η μόνη διέξοδος για την πολιτική κρίση.



Η Ζανέτα Τραϊκόφσκα, διευθύντρια της Σχολής Δημοσιογραφίας και Δημοσίων Σχέσεων στα Σκόπια,  υπαινίσσεται ότι η Ρωσία θέλει να έχει λόγο στην περιοχή των Βαλκανίων.



Εάν η FYROM ευθυγραμμισθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, οι ρωσικές επιλογές  για παρέμβαση μειώνονται δραστικά, λέει η Τραϊκόφσκα.



Η ίδια πιστεύει ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί αυτήν την τρέχουσα κατάσταση στο νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων εξυπηρετώντας τα συμφέροντά της στα Βαλκάνια.



«Ασφαλώς και πρόκειται για συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα (φυσικό αέριο), για μια συνεργασία, για την οποία το κοινό δεν γνωρίζει πολλά», λέει η Τραϊκόφσκα.



Το νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων βρίσκεται σε πολιτική κρίση από το περασμένο έτος. Το σκάνδαλο των υποκλοπών,  με υλικό που δημοσιοποιήθηκε από την αντιπολίτευση,  έχει δώσει πληθώρα στοιχείων για κατάχρηση της εξουσίας από το σλαβικό κόμμα του VMRO-DPMNE και το αλβανικό DUI,  η δημοσιοποίηση στοιχείων έχει προκαλέσει τη μεγάλη κρίση.



Ο Νίμιταρ Μπέτσεφ, από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής των Σκοπίων επισημαίνει ότι « Η πατρίδα μας είναι μια μικρή χώρα και όλοι γνωρίζουν ότι ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ εξαρτάται εξ’ ολοκλήρου από τον Νίκολα Γκρούεφσκι, τον πρώην πρωθυπουργό, αυτό σημαίνει ότι ο Ιβάνοφ  δεν έλαβε μόνος αυτήν την απόφαση, αλλά ασφαλώς συντονίσθηκε με τον Γκρούεφσκι».



Υπάρχουν φήμες ότι ο Νίκολα Γκρούεφσκι υποστηρίζεται από τη Ρωσία και προσπαθεί να εξισορροπήσει τα Σκόπια μεταξύ της Μόσχας και των Βρυξελλών.
«Αλλά και η Ρωσία χρησιμοποιεί την κατάσταση στη χώρα μας, όπως κάνει σε όλες τις κρίσεις που ξεσπούν στον κόσμο», θα πεί ο Μπέτσεφ.



Παρατηρητές των Βαλκανίων, προειδοποιούν ότι η κατάσταση στα Σκόπια θα κλιμακωθεί περαιτέρω. Αναμένεται αύξηση των διαδηλωτών στους δρόμους, αλλά και αντιδιαδηλώσεις που θα γίνουν από το κυβερνητικό κόμμα, όπως σημειώνεται.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ