Wall Street Journal: Η Ρωσία ενισχύει τις σχέσεις με τους Κούρδους





Η εφημερίδα, στο χθεσινό της φύλλο,  βλέπει ως απειλή  τη ρωσική υποστήριξη προς τους Κούρδους, για την αμερικανική επιρροή στην περιοχή της Μέσης Ανατολής

Απρίλιος 22, 2016.

Η Ρωσία ενισχύει τους δεσμούς με τους Κούρδους στη Συρία και το Ιράκ- μια τακτική που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της επιρροής της Μόσχας στην περιοχή και να υπονομεύσει τη μακροχρόνια συμμαχία μεταξύ των ΗΠΑ και αυτής της εθνοτικής ομάδας, η οποία δεν έχει δικό της κράτος, γράφει η «Wall Street Journal».




Με την οικοδόμηση δεσμών με ορισμένες κουρδικές ομάδες μέσω της προμήθειας όπλων και πυρομαχικών και συναλλαγών πετρελαίου, το Κρεμλίνο προτίθεται να  οικοδομήσει στην περιοχή την παρουσία του,  με βάση τις καλές σχέσεις με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, γράφει η εφημερίδα.



Οι ενέργειες της Μόσχας ενδέχεται να ενθαρρύνουν τους Αμερικανούς να αυξήσουν τις προμήθειες όπλων προς τους Κούρδους στο Ιράκ και τη Συρία για να μην επιτρέψουν τη Ρωσία να επικρατήσει, δήλωσε ο Μάρκ Κατζ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τζορτζ Μέισον που διδάσκει ρωσική εξωτερική πολιτική.



Η «Wall Street Journal», σημειώνει ότι η Ρωσία έχει στρέψει το βλέμμα της προς τους Κούρδους μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su-24 τον περασμένο Νοέμβριο, ένα περιστατικό που κατέστρεψε τις σχέσεις των δύο χωρών.



Η Άγκυρα πιστεύει ότι η μεγαλύτερη στρατιωτικο-πολιτική οργάνωση των Κούρδων της Συρίας συνδέεται με την τρομοκρατική οργάνωση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).



Η Ρωσία υποστηρίζοντας τους Κούρδους του Ιράκ, προκαλεί ανησυχίες σε πολιτικούς κύκλους ότι θα μπορούσαν και πάλι να αυξηθούν οι εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, η οποία θέλει να διατηρήσει το Ιράκ ως ενιαίο κράτος.



Η κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση στο Αρμπίλ είναι σε μεγάλο βαθμό αυτόνομη, αλλά ο έλεγχος της διανομής των όπλων ήταν στα χέρια της Βαγδάτης, δίνοντας ένα ισχυρό εργαλείο επιρροής, όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ