Κύπρος: Δημιουργία Ελληνο-Τουρκικού στρατού




Μάιος 9, 2016.

Οι Τούρκοι και οι Έλληνες στην Κύπρο συμφώνησαν να σχηματίσουν έναν κοινό στρατό,  δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, σύμφωνα με την Daily Sabah που επικαλείται την εφημερίδα  Φιλελεύθερος.




Σύμφωνα με συνέντευξη του Φωκαΐδη, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να σχηματίσουν επαγγελματικές ένοπλες δυνάμεις, στις οποίες οι υπάρχοντες εν ενεργεία αξιωματικοί θα συνεχίσουν τη δουλειά τους και η υποχρεωτική  στρατιωτική θητεία θα καταργηθεί στο νησί.



Ο υπουργός επικαλούμενος ως πηγή του, τα Ηνωμένα Έθνη, είπε ότι οι ηγέτες των δύο πλευρών της διχοτομημένης νήσου συμφώνησαν κατ’ αρχήν να σχηματίσουν κοινό στρατό.



Τον περασμένο μήνα, όπως επισημαίνεται,  ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι οι συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου ενδέχεται να φέρουν ένα σημαντικό αποτέλεσμα αυτό το έτος.



«Μπορεί να θεωρηθεί φιλόδοξη η ημερομηνία για το 2016, αλλά εάν συνεχίσουμε με αυτήν τη διαδικασία,  μετά από τις εκλογές των Ελληνοκυπρίων, ενδέχεται  να έχουμε  μια σημαντική εξέλιξη, θα μπορέσουμε να συνάψουμε συμφωνία σε βασικές αρχές», είπε ο Ακιντζί από το Βερολίνο.



Τις παρατηρήσεις του αυτές έκανε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο ίδρυμα «Friedrich Ebert» μετά από συνομιλίες που είχε με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγερ.



-


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ