«Το Κιρκούκ πρέπει να αποσχισθεί από το Ιράκ»




Μάιος 12, 2016.

Ο Ναντζμαντίν Κερίμ, κυβερνήτης του Κιρκούκ, στην περιφέρεια του Κουρδιστάν στο Ιράκ, δήλωσε την Τετάρτη, 11 Μαΐου ότι έχει έρθει η ώρα,  η περιφέρεια του Κιρκούκ να αποσχισθεί από την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση της Βαγδάτης.



«Το Κιρκούκ πρέπει να διαφοροποιηθεί από το σύνολο του Ιράκ,  η πολιτική κρίση στη Βαγδάτη δεν πρέπει να επηρεάσει αρνητικά  αυτήν την επαρχία». 



Η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ ανέστειλε τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω του αγωγού Κιρκούκ- Τσεϊχάν, ως αντίδραση στις εξαγωγές πετρελαίου από  την κουρδική περιφέρεια του Ιράκ που ενεργεί αυτοβούλως.



Η απόφαση αυτή της Βαγδάτης προκάλεσε μεγάλη ζημιά στην οικονομία της επαρχίας του Κιρκούκ.


 
Αναφερόμενος στα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στο Ιράκ, ο Κερίμ δήλωσε ότι «οι νέοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε μια προσπάθεια να κρατήσουν ενωμένη μια χώρα που έχει διαχωριστεί πριν από καιρό».



Η πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία του Κιρκούκ, είναι μία από τις πλέον αμφισβητούμενες περιοχές μεταξύ της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν και της ιρακινής κυβέρνησης στη Βαγδάτη.



Η Κούρδοι φιλοδοξούν να ενσωματώσουν το Κιρκούκ στην περιφέρεια του Κουρδιστάν, υποστηρίζοντας ότι είναι ιστορικά κουρδική πόλη.



Οι Κούρδοι έλαβαν τον πλήρη έλεγχο του Κιρκούκ τον Αύγουστο του 2014, ένα χρόνο μετά την κατάρρευση του βορείου Ιράκ από την τρομοκρατική οργάνωση του ‘Daesh’ που κατέλαβε περίπου το ένα τρίτο της χώρας.


 Πηγή: «Πατριωτική Ένωση Κουρδιστάν» (PUK)
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ