Οι Αμερικανοί θέλουν το ΝΑΤΟ ‘ να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο» κατά του ‘ισλαμικού κράτους’





Μάιος 28, 2016.


Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τον Διεθνή Συνασπισμό κατά του ‘Ισλαμικού κράτους’, Μπρετ Μακ Γκάρκ, δήλωσε ότι το 


ΝΑΤΟ θα πρέπει να συμμετέχει ενεργά στον αγώνα κατά του Ντάες, στην εκπαίδευση των ιρακινών στρατιωτών και να παρέχει αναγνωριστικά αεροσκάφη που είναι εξοπλισμένα με το σύστημα Awacs.



Ο Μακ Γκαρκ πιστεύει ότι απόφαση για τη  επιχειρησιακή στήριξη κατά του ‘ισλαμικού κράτους’ ενδέχεται να ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, στις 8- 9 Ιουλίου.



 Το ΝΑΤΟ δεν συμμετέχει στις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού που βρίσκεται υπό την αμερικανική ηγεσία κατά του ισλαμικού κράτους, στον οποίο συνασπισμό συμμετέχουν περίπου 60 χώρες και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και τα  28 κράτη μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας.



Σύμφωνα με τον Μακ Γκαρκ,  Αμερικανοί στρατιώτες  λαμβάνουν μέρος με επιτυχία στις επιχειρήσεις κατά του Ντάες στο Ιράκ. Ενώ 300 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στη Συρία σε ρόλο συμβουλευτικό στις παραστρατιωτικές ομάδες, για το πώς να πολεμούν τους τζιχαντιστές.



Ωστόσο, ο εμπειρογνώμονας δεν πιστεύει ότι οι δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού θα είναι σύντομα σε θέση να ανακτήσουν την πόλη της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ, που βρίσκεται  υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.



«Δεν έχουμε φθάσει ακόμη στο επιθυμητό στάδιο της προετοιμασίας για να ξεκινήσουμε μια επίθεση στη Μοσούλη. Χρειάζεται ακόμη χρόνος», είπε ο Μακ Γκαρκ.




--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ