Τρεις οι απειλές για τα Σκόπια, λέει ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών




Μάιος 3, 2016.

Η κατάσταση της ασφάλειας στο νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων (FYROM) είναι σταθερή, αλλά υπάρχουν κάποιες απειλές που προέρχονται από τους Ισλαμιστές που επιστρέφουν από τη Συρία και το Ιράκ, σε δεύτερο λόγο είναι οι μετανάστες και ακολουθούν οι εγχώριες ποινικές-εξτρεμιστικές ομάδες.



Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Νάκε Τζούλεφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα των Σκοπίων, Dnevnik.


Ως μεγαλύτερη απειλή φαίνεται αυτή της επιστροφής των τρομοκρατών  από τη Συρία και Ιράκ, οι οποίοι  έχουν καταγωγή από το κρατίδιο των Σκοπίων.



«Παρακολουθούμε την κατάσταση με τα πρόσωπα αυτά, για προθέσεις τους να διαπράξουν βία. Για το σκοπό αυτόν έχουμε εντατικοποιήσει τη συνεργασία με την ανταλλαγή πληροφοριών  με παρόμοιες υπηρεσίες στην περιοχή».



Αναφερόμενος  στην εισροή των μεταναστών, ο Νάκε Τσούλεφ τόνισε τους κινδύνους που προέρχονται από τους ξένους τρομοκράτες που περνούν από τη χώρα με προορισμό τις ευρωπαϊκές χώρες.



«Μπορώ με σιγουριά να διατυπώσω την άποψη ότι σε αυτήν την απειλή εμπλέκονται όλοι οι φορείς που ελέγχουν την εισροή των μεταναστών και πράγματι, έχουν επιδείξει ένα εξαιρετικό επίπεδο επαγγελματισμού με συντονισμό και συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών», είπε ο Τσούλεφ.



Υπενθύμισε το ρόλο της Ελλάδας στη σταθεροποίηση της κατάστασης  και στις προσπάθειες για τον περιορισμό της εισροής των μεταναστών.



«Η τρίτη απειλή που ακολουθεί είναι ο κίνδυνος από τις ποινικές-εγκληματικές ομάδες (το οργανωμένο έγκλημα). Αυτές οι ομάδες  είναι δυσαρεστημένες από την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες τους και στις προσπάθειές τους να προστατεύσουν τα προσωπικά και ποινικά συμφέροντά τους,  ενδέχεται να αποσταθεροποιήσουν την ασφάλεια, τόσο στις χώρες τους, όσο και στη δική μας», είπε ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών.



Ερωτηθείς για το εάν οι διαδηλώσεις στις πόλεις του νοτιοσλαβικού κράτους επηρεάζουν την ικανότητα  των υπηρεσιών στην αντιμετώπιση των απειλών, ο Τσούλεφ τόνισε: 


«Όσον αφορά τις συνεχείς απειλές για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και στη χώρα μας, μπορώ να πω ότι υπάρχει μια μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης,  στα βόρεια και στα νότια σύνορά μας.


» Οι διαδηλώσεις απορροφούν ένα ποσοστό δυνάμεων,  καθ’ όν χρόνο  υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη παρουσίας των σωμάτων ασφαλείας για την αντιμετώπιση των εξωτερικών απειλών.


»Εμείς, ως θεσμικό όργανο, παρακολουθούμε εάν εξωτερικοί παράγοντες  κάνουν κατάχρηση των διαμαρτυριών, σχετικά με τους στόχους και τα συμφέροντά τους, σε βάρος της ασφάλειας, και ότι δεν αντιπροσωπεύουν παράγοντες αστάθειας».


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ