Η Τουρκία ζητά διευθέτηση της κρίσης με τη Ρωσία



 Η 'Κόμερσαντ' σημειώνει ότι η νέα τουρκική κυβέρνηση ψάχνει τρόπους για επανασύνδεση των σχέσεων με τη Ρωσία, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος, συγχρόνως, κατηγορεί τη Μόσχα ότι εξοπλίζει τους Κούρδους του PKK


Μάιος 31, 2016.


Μετά την αλλαγή του επικεφαλής της κυβέρνησης, έχουν ανανεωθεί οι εγκλήσεις της Άγκυρας για εξομάλυνση των σχέσεων με τη Μόσχα.




Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πρότεινε  τη δημιουργία μιας κοινής ομάδας εργασίας για να βρει μια διέξοδο από την κρίση που ξέσπασε μετά το περιστατικό με την κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου, όπως σημειώνει το ρωσικό  δημοσίευμα.



Σε απάντηση,  ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα απορρίπτει τη δυνατότητα εξομάλυνσης των σχέσεων, όσο οι τουρκικές αρχές δεν ζητήσουν συγνώμη για το θάνατο του Ρώσου πιλότου.



Ωστόσο, παρά το συμφιλιωτικό τόνο των νέων εκπροσώπων του υπουργικού συμβουλίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγόρησε τη Ρωσία για προμήθεια όπλων προς το βασικό αντίπαλο της Άγκυρας- το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα.



Η νέα τουρκική κυβέρνηση, που σχηματίσθηκε μετά τις εκλογές του επικεφαλής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και του πρωθυπουργού Μπινάλι Γιλντιρίμ, ανακοίνωσε την ετοιμότητά της να εξομαλύνει τις σχέσεις με τη Ρωσία. 
Την ανάγκη να συσταθεί μια κοινή ομάδα εργασίας με τη Ρωσία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξήγησε με τον εξής τρόπο:



«Τα μέλη της ομάδας να συζητήσουν τα υπάρχοντα προβλήματα και να αναζητήσουν μια τελική λύση που θα οδηγήσει στο δρόμο της εξομάλυνσης».



Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, η Άγκυρα πρότεινε η ομάδα μπορεί να είναι τυπική ή άτυπη «ανάλογα με τις επιθυμίες της ρωσικής πλευρά», όπως είπε.



Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας εξήγησε ότι η πρόταση  αποτελεί απάντηση στη δήλωση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, που έκανε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα.



Σε συνέντευξή Τύπου στην Αθήνα,  ο Πούτιν υπενθύμισε ότι η Ρωσία είναι σε αναμονή για «συγκεκριμένα μέτρα» από την τουρκική πλευρά,  η οποία ωστόσο δεν προχώρησε.


«Εμείς ( η Ρωσία) θέλουμε να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις» πρόσθεσε, «εμείς δεν τους χτυπήσαμε». Σύμφωνα με τον πρόεδρο Πούτιν, στη Μόσχα έγινε εκτίμηση των σχέσεων πριν από την επίθεση στο ρωσικό αεροπλάνο.

 «Γιατί έγινε αυτό , ακόμη δεν έχω καταλάβει», είπε Βλαντίμιρ Πούτιν και παραπονέθηκε ότι η Ρωσία μέχρι στιγμής δεν έχει ακούσει συγνώμη και προθυμία για αποκατάσταση της ζημίας».



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ