Τουρκία: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την άρση ασυλίας των βουλευτών



Σκηνή από το τουρκικό κοινοβούλιο

 
Μάιος 20, 2016.


Το Κοινοβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε το νομοσχέδιο για την άρση της ασυλίας βουλευτών που κατηγορούνται για ποινικές υποθέσεις. Η αντιπολίτευση πιστεύει ότι ο νέος νόμος αποσκοπεί στην καταστολή της διαφωνίας.




Το νομοσχέδιο υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών, ψήφισαν 376 υπέρ από τους 500 βουλευτές του κοινοβουλίου.



Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η άρση της ασυλίας οργανώθηκε για τη δίωξη των βουλευτών του φιλοκουρδικού  κόμματος  της Δημοκρατίας των Λαών –HDP. Ισχυρίζονται ότι οι βουλευτές αυτού του κόμματος θα διωχθούν άδικα με κατηγορίες  από τις αρχές ότι υποστηρίζουν το απαγορευμένο στην Τουρκία Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK).



Προς το παρόν, στο κοινοβούλιο της χώρας έχουν υποβληθεί αιτήματα από το γραφείο του Εισαγγελέα για την άρση της βουλευτικής ασυλίας σε 138 νομοθέτες.


Οι 101 από αυτούς ανήκουν στα δύο κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης – το φιλοκουρδικό– HDP και το κέντρο-αριστερό Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό.



Σημειώνεται – καταλήγει το δημοσίευμα- ότι πολλοί Κούρδοι που κατοικούν στην τουρκική επικράτεια απαιτούν αυτονομία του Κουρδιστάν. Η οργάνωσή τους, το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, κηρύχθηκε από την Άγκυρα ως τρομοκρατική οργάνωση και οι τουρκικές αρχές πολεμούν ενεργά τους αυτονομιστές.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ