«Η Σλοβακία θα είναι το πρόσωπο και η φωνή των Σκοπίων στην ΕΕ»






Ο Μαρτίν Μπεζάκ, πρέσβης της Σλοβακίας στα Σκόπια (α) τόνισε ότι η χώρα του θα εκπροσωπεί τα Σκόπια κατά τη διάρκεια της σλοβακικής προεδρίας το δεύτερο εξάμηνο του 2016



Ιούνιος 30, 2016.

Η Σλοβακία αναλαμβάνει την πρώτη της προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ σε μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ένωση, το Μπρέξιτ, η μεταναστευτική κρίση, η ασφάλεια από τις απειλές.




Η Σλοβακική Δημοκρατία αύριο αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ για τους επόμενους έξι μήνες. Μεταξύ άλλων, θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της κατάστασης της πολιτικής κρίσης και στην απεμπλοκή της διαδικασίας ένταξης  των Σκοπίων.



Αυτό δήλωσε ο πρέσβης της Σλοβακίας στα Σκόπια, Μάρτιν Μπεζάκ, ο οποίος τόνισε ότι τα αποτελέσματα της σλοβακικής προεδρίας θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τις μεταρρυθμίσεις  που θα επιτευχθούν σε αυτή τη χώρα και στους θεσμούς της.



«Αντικειμενικά, η Σλοβακική προεδρία δεν μπορεί να επιλύσει την πολιτική κρίση που έχει ενσκήψει στη χώρα, ούτε μπορεί να δώσει λύση στη διμερή διαφορά μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας. Όμως, η σλοβακική προεδρία μπορεί να αποτελέσει «το πρόσωπο και η φωνή» της χώρας σας στις προσπάθειες της ΕΕ για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις από το νεκρό σημείο», δήλωσε ο Μπεζάκ.



Προσγειώνοντας τις φιλοδοξίες του, ο ίδιος τόνισε ότι «ο βαθμός της αλληλεγγύης της προεδρίας της Σλοβακίας στις επιδιώξεις ένταξης μιας υποψήφιας χώρας, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις αξίες και τις αρχές, οι οποίες διέπουν τη λειτουργία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος».



Σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Βέτσερ’ ο υφυπουργός του νοτιου σλαβικού κράτους των Σκοπίων, Ίλια Ισαϊλόφσκι τόνισε ότι «η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ είναι ο πρωταρχικός στόχος των Σκοπίων. Το 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε τη συναίνεσή της για έβδομη συνεχή χρονιά να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ένωση. Αισθανόμαστε ότι είναι κοινό έδαφος η έναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν. Με τον τρόπο αυτόν η αξιοπιστία της πολιτικής της διεύρυνσης θα ενισχυθεί  και στις νέες συνθήκες που διαγράφονται».



Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη προεδρία της Σλοβακίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004. Η Μπρατισλάβα θα προεδρεύσει στην ΕΕ από την 1η Ιουλίου έως 31 Δεκεμβρίου 2016.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr