Ο Σέρβος πατριάρχης μετέβη στην Κρήτη




Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στην ιστοσελίδα της  αναγράφει όλη την αντιπροσωπεία της που θα συμμετάσχει στη Σύνοδο της Κρήτης

Ιούνιος 17, 2016.

Βελιγράδι.
Ο Πατριάρχης Σερβίας, Ειρηναίος,  μετέβη στη συνάντηση των Ορθόδοξων Εκκλησιών που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, στην Ελλάδα, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία υψηλών προσωπικοτήτων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (ΣΟΕ), όπως ανακοίνωσε το σερβικό πατριαρχείο.



Μαζί με τον Πατριάρχη Ειρηναίο στο Συνέδριο της Κρήτης θα πάνε και 24 μητροπολίτες.
Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία-ΣΟΕ,  επιβεβαίωσε ότι η αντιπροσωπεία της θα συμμετάσχει στην Οικουμενική Σύνοδο στην Κρήτη, που ξεκινά αυτήν την εβδομάδα, αλλά απαίτησε στη Σύνοδο να συζητηθούν θέματα που υποβλήθηκαν από τις εκκλησίες, οι οποίες ακύρωσαν τη συμμετοχή τους σε αυτήν.



Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με την ΣΟΕ θα αποχωρήσει από τη Σύνοδο.
Οι Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, δήλωσε την Τετάρτη ότι η ιστορική συγκέντρωση όλων των Ορθόδοξων Εκκλησιών θα πραγματοποιηθεί, αν και κατήγγειλε τη Ρωσία, ως την τέταρτη Ορθόδοξη Εκκλησία, που δεν θα συμμετάσχει στη Σύνοδο της Κρήτης.



Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος έχει έδρα την Κωνσταντινούπολη και θεωρείται ο πρώτος μεταξύ ίσων, είπε ότι ελπίζει η ρωσική εκκλησία και οι άλλες τρεις που αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν να αλλάξουν την απόφασή τους.



Η συνάντηση των εκκλησιών έχει προγραμματισθεί  να ξεκινήσει την Κυριακή, και σε αυτήν θα έρθουν σε επαφή 14 επικεφαλής ανεξάρτητων Ορθόδοξων Εκκλησιών, για την προώθηση της ενότητας μεταξύ των 300 εκατομμυρίων Ορθόδοξων Χριστιανών. Η Σύνοδος της Κρήτης άρχισε την προετοιμασία της πριν από 55 χρόνια.



Εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας, Βλαντίμιρ Λεγκόιντα, δήλωσε την Τρίτη ότι η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ζήτησε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, να αναβάλλει  τη Μεγάλη Ιερά Σύνοδο των Ορθόδοξων Εκκλησιών, προκειμένου να επιλυθούν οι διαφορές των τεσσάρων από τις 14 ανεξάρτητες ορθόδοξες εκκλησίες, και να συζητηθούν οι  λόγοι για την άρνηση της συμμετοχής τους.



Το Πατριαρχείο Μόσχας είπε ότι δεν μπορούσε να παραστεί στη Σύνοδο, λόγω της άρνησης των άλλων Ορθόδοξων Εκκλησιών, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, και του Πατριαρχείου της Αντιοχείας, να συμμετάσχουν.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr