Η Γαλλία παρέδωσε στην Αίγυπτο το πρώτο «Μιστράλ»




Ιούνιος 2, 2016.

Η Γαλλία παρέδωσε στην Αίγυπτο το πρώτο από τα δύο σκάφη «Μιστράλ»,  που αγοράσθηκαν  από την Αίγυπτο, σε τελετή μεταβίβασης που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της γαλλικής πόλης Saint Nazaire, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο  της Corporation DCNS, Εμμανουήλ  Γκοντέζ.





«Το ελικοπτεροφόρο παραδόθηκε επίσημα στην Αίγυπτο.  Την επόμενη εβδομάδα θα αποπλεύσει και θα βάλει πορεία προς αυτήν τη χώρα» είπε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Τας ο Γκοντέζ, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει την τιμή στην οποία ο πλοίο πωλήθηκε στην Αίγυπτο.
 «Είναι ένα εμπορικό μυστικό», είπε ο Γκοντέζ.



 
Στο ελικοπτεροφόρο δόθηκε το όνομα «Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ» (ENS Gamal Abdel Nasser 1010), προς τιμήν του δεύτερου προέδρου της Αιγύπτου (1954-1970).

Στο πλοίο υψώθηκε η σημαία της Αιγύπτου, αφού το ελικοπτεροφόρο έγινε επίσημα μέλος του αιγυπτιακού ναυτικού.




Στις αρχές Μαΐου το «Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ» απέπλευσε από το γαλλικό λιμάνι και ανοίχθηκε στον Ατλαντικό ωκεανό, με αιγυπτιακό πλήρωμα 170 Αιγύπτιων ναυτών που είχαν εκπαιδευθεί με τον εξοπλισμό του πλοίου. Στην κατάρτισή τους βοηθήθηκαν από 50 Γάλλους εμπειρογνώμονες.




Το καλοκαίρι του 2011, η Γαλλία είχε υπογράψει σύμβαση με τη Ρωσία για την κατασκευή δύο Μιστράλ για το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό.




Το 2014, η Γαλλία είχε παγώσει τις παραδόσεις των πλοίων στη Ρωσία λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία και τον Αύγουστο του 2015 η Ρωσία και η Γαλλία κατήγγειλαν τη σύμβαση. Η Γαλλία επέστρεψε στη Ρωσία, περίπου  €949 εκατομμύρια, καθώς και τον εξοπλισμό που είχε εγκατασταθεί στα δύο πλοία. Μετά το Παρίσι είχε τη δυνατότητα να διαθέσει τα δύο Μιστράλ.

Λίγο αργότερα, τα δύο ελικοπτεροφόρα τύπου Μιστράλ αποκτήθηκαν από το Κάιρο, τον Οκτώβριο του 2015.




Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας, το κόστος της συναλλαγής ανήλθε περίπου €950 εκατομμύρια που τη χρηματοδότηση ανέλαβε εν μέρει η Σαουδική Αραβία.




Το δεύτερο ‘Μιστράλ’ που θα φέρει το όνομα του άλλου προέδρου της Αιγύπτου- ENS Anwar Sadat 1020- θα παραδοθεί  στην Αίγυπτο το Σεπτέμβριο.



Πηγή: vestifinance.ru

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ