Σλοβακία: Το Λαϊκό Κόμμα ζητά δημοψήφισμα για έξοδο από την ΕΕ



" Η Σλοβακία να εγκαταλείψει το ναυάγιο "Τιτανικός-Ευρώπη", ανακοίνωσε το σλοβακικό κόμμα


Ιούνιος 25, 2016.

Το ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα στη Σλοβακία, εμπνεόμενο από το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει ξεκινήσει διαδικασία για ένα δημοψήφισμα, στο οποίο θα τεθεί το ζήτημα της ένταξης της χώρας στην ΕΕ, αναφέρει η εφημερίδα «Kommersant» επικαλούμενη τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης.




«Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη δικτατορία των Βρυξελλών. Είναι καιρός για τη Σλοβακία να αφήσει το ναυάγιο «Τιτανικός- Ευρώπη», αναφέρει δήλωση του κόμματος.



Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκαν στις 23 Ιουνίου 2016, το 51,9% των ψηφοφόρων του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισε την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.



Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων,  ο πρωθυπουργός του Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι παραιτείται.



Με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας οι υποστηρικτές της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ συλλέγουν υπογραφές για μια  νέα ψηφοφορία για να θεωρηθεί ως έγκυρο το δημοψήφισμα θα πρέπει η συμμετοχή των πολιτών, όπως υποστηρίζουν,  να είναι πάνω από το 75% (ενώ στο δημοψήφισμα ήταν 72%).



 Στη διαδικασία αυτή πρωτοστατεί ο πρώτος υπουργός της Σκωτίας Νικόλα  Στάρντζεν που ανακοίνωσε την προετοιμασία ενός νέου δημοψηφίσματος για την ΕΕ.



Εμπειρογνώμονες στην ΕΕ, σχολιάζοντας το Brexit, διατυπώνουν την άποψη ότι αυτό θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για άλλες χώρες της Ευρώπης.



Άλλωστε, στη Γερμανία πιστεύουν ότι τα φυγόκεντρα συναισθήματα είναι ισχυρά στη Γαλλία , την Αυστρία, τη Φιλανδία, την Ολλανδία και την Ουγγαρία, όπου αξιολογείται ότι οι ευρωσκεπτικιστές έχουν αυξηθεί σοβαρά κατά τα τελευταία χρόνια.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr