Βουλγαρία: «Θύματα» οι εργαζόμενοι στην ελληνική εταιρεία ‘Βιοχάλκο’




Ιούνιος 16, 2016.

«Επί δύο μήνες ο ελληνικός βιομηχανικός όμιλος «Βιοχάλκο», ο οποίος έχει επενδύσει στον χάλυβα και στη μεταλλουργική βιομηχανία στη Βουλγαρία, έχει προσλάβει 200 ιδιωτικούς φρουρούς για την ασφάλεια του εργοστασίου «Στόμανα»/ «Χάλυβας», στο Πέρνικ για να καταστείλει τη δυσαρέσκεια των εργαζομένων οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να εργάζονται συνεχώς 36 ώρες χωρίς  υπερωρίες. 



Ο μηνιαίος μισθός τους βρίσκεται μεταξύ των 400 και 600 λέβα (205 με 310 ευρώ)».



Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα σε συνέντευξη του βουλευτή του Σοσιαλιστικού Βουλγαρικού Κόμματος, Βαλέρι Τζαμπλιάνοβ (Валери Жаблянов) στο βουλγαρικό Κοινοβούλιο στο οποίο είχαν παραβρεθεί και εκπρόσωποι των εργαζομένων στην επιχείρηση.



«Ενώ μια άλλη εταιρεία των ιδιοκτητών της ομάδας «Στόμανα» στο Πέρνικ έκλεισε μετά από έλλειψη κερδών», είπε.



« Αυτά είναι τα θέματα που πρέπει κατά κύριο λόγο να ενδιαφέρεται ο πρωθυπουργός, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η δυνατότητα της Βουλγαρίας θα προέλθει από την αύξηση της είσπραξης των φόρων.

Από ποιους θα πάρει τους φόρους;», ρώτησε ο Τζαμπλιάνοβ. Από τους μισθούς των  400-600 λέβα; Ή θα λάβει έσοδα από από τα κέρδη της εταιρείας;»





«Δεν ξέρουμε πώς ο πρωθυπουργός μπορεί να γίνει σαφής,  όταν η μεταλλουργική επιχείρηση μπορεί να λειτουργεί με μισθούς των 400 λέβα (€200) μηνιαίως», πρόσθεσε  ο Τζαμπλιάνοβ.




Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό είναι ένα παράδειγμα για το πώς οι Βούλγαροι πολίτες πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης σε συνθήκες δουλείας όταν εργάζονται σε ξένους επενδυτές.



«Μέχρι να αλλάξει η νοοτροπία των αρχών για τους ξένους επενδυτές στη Βουλγαρία, οι μισθοί θα καθηλώνονται στα χαμηλότερα επίπεδα, την ίδια στιγμή που οι δαπάνες για επανεξοπλισμό του στρατού αυξάνονται σε δεκάδες εκατομμύρια για άγνωστους σκοπούς», είπε ο Βούλγαρος βουλευτής.



Ο ίδιος τόνισε ότι το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα θα υποστηρίξει τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται.
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr