Οι Τζιχαντιστές πολεμούν με βουλγαρικά όπλα



Η Βουλγαρία έχει γίνει ένας από τους κορυφαίους μεσαίου μεγέθους κατασκευαστές φορητών όπλων, γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα επικαλούμενο ειδικούς της αγοράς όπλων



Ιούνιος 15, 2016.

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Συρία και τη Μέση Ανατολή προκάλεσε την απότομη αύξηση της δραστηριοποίησης των βουλγαρικών εργοστασίων όπλων, μια ανάπτυξη που δεν είδε ποτέ ο τομέας αυτός στη χώρα, μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού.




Ενώ οι κύριοι πελάτες είναι οι κυβερνήσεις του Αφγανιστάν και του Ιράκ, τα όπλα έχουν βρεθεί στα χέρια των μαχητών της ένοπλης αντιπολίτευσης και των εξτρεμιστών του Ντάες (Daesh) στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.



Σε μια περιοχή στη Βουλγαρία, που είναι γνωστή για την καλλιέργεια τριαντάφυλλων,  υπάρχει ένα εργοστάσιο που εργάζεται ακατάπαυστα. 


Οι εργαζόμενοι  φτιάχνουν χειροβομβίδες χειρός και εκτοξευτές χειροβομβίδων RPG-7 σε έναν από τους τομείς της παραγωγής του εργοστασίου.



«Οι παραγγελίες υπερβαίνουν την ικανότητά μας», δήλωσε ο Ιβάν Γκέτσοφ, διευθυντής του εργοστασίου VM3 Sopotv (ВМЗ-Сопот) στο χωριό Ιγκάνοβο, ανατολικά της Σόφιας.



«Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 έχουμε παράγει ποσότητα που ισούται με αυτήν που είχαμε παλαιότερα μέσα σε ενάμισι χρόνο», είπε.



Τον περασμένο Ιούνιο, οι Αμερικανοί αναγκάστηκαν να παραδεχθούν ότι εξοπλίζουν τους τρομοκράτες της Συρίας  με όπλα τα οποία παραλαμβάνουν ανάδοχοί τους από τη Βουλγαρία.



Επίσης, η Σαουδική Αραβία, είναι ένας σημαντικός πελάτης της Βουλγαρίας- παραδέχθηκε ότι προμήθευε με βουλγαρικά όπλα τις τρομοκρατικές ομάδες που πολεμούν το στρατό του Άσαντ.



Επιπλέον, τα στοιχεία από τα πεδία των μαχών δείχνουν ότι μεγάλες ποσότητες βουλγαρικών όπλων έχουν πέσει στην κατοχή της εξτρεμιστικής ομάδας του ‘Ισλαμικού κράτους’ που πολεμά στο Ιράκ και στη Συρία, όπως αναφέρει μια βρετανική μη κυβερνητική ομάδα παρακολούθησης της διακίνησης όπλων και πυρομαχικών σε όλο τον κόσμο.



Οι εξαγωγές βουλγαρικών όπλων το 2008 ανήρχοντο στα 80 εκατομμύρια ευρώ, το 2014 αναρριχήθηκαν στα 400 εκατομμύρια ευρώ και πέρυσι (2015) έφθασαν τα 640 εκατομμύρια ευρώ,
όπως σημειώνεται.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr