Κοτζιάς στα Τίρανα- Ετοιμάζουν διαμαρτυρία οι Τσάμηδες



 "Ο Κοτζιάς σήμερα στα Τίρανα, αναμένονται διαμαρτυρίες των τσάμηδων"


Ιούνιος 6, 2016.


Ο υπουργός της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, θα αρχίσει σήμερα τη διήμερη επίσκεψή του στα Τίρανα εν μέσω διαμαρτυριών της κοινότητας των Αλβανοτσάμηδων που θα διαμαρτυρηθούν μπροστά από το υπουργείο Εξωτερικών με το σύνθημα « Είμαι Αλβανός της Τσαμουριάς, υπάρχω» [ “Unë jam shqiptar i Çamërisë, unë ekzistoj”].




Οι διαδηλωτές – γράφει το αλβανικό δημοσίευμα- θα μπλοκάρουν τα πεζοδρόμια και στις δύο πλευρές του δρόμου με πλακάτ, απαιτώντας την κατάργηση της εμπόλεμης κατάστασης και την αναγνώριση των δικαιωμάτων  των Αλβανοτσάμηδων.



Το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, ανακοίνωσε χθες ότι στις «6 Ιουνίου 2016 στις 10:00, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας θα δεχθεί στο ΥΠΕΞ τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νικόλαο Κοτζιά». Στο τέλος της συνάντησης οι δύο υπουργοί θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.



Επιπρόσθετα  ο σύλλογος ‘Τσαμουριά’ και το  αλβανοτσάμικο κόμμα της Δικαιοσύνης Ενσωμάτωσης και Ενότητας – PDIU,  στην απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ότι δεν υφίσταται ‘ζήτημα τσάμηδων’ διοργανώνουν διαδήλωση αύριο στις 8:30 μπροστά από το υπουργείο Εξωτερικών με σύνθημα «Είμαι Αλβανός της Τσαμουριάς, υπάρχω».



Η διαμαρτυρία θα γίνει κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών», σύμφωνα με ανακοίνωση του συλλόγου των τσάμηδων.



Την Τρίτη, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, θα συμμετάσχουν σε εκδήλωση που θα διοργανωθεί από το Πανεπιστήμιο Τιράνων με θέμα « Η σημασία των ελληνο-αλβανικών σχέσεων για το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής».



Μετά την εισήγηση των δύο υπουργών – Μπουσάτι και Κοτζιά- θα ακολουθήσει δεύτερη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με Αλβανούς και Έλληνες ακαδημαϊκούς.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr