Βουλγαρία: Ξένες υπηρεσίες πληροφοριών ενδιαφέρθηκαν για αγορά μέσων ενημέρωσης



Η ετήσια έκθεση των μυστικών υπηρεσιών της Βουλγαρίας, αναφέρεται σε ξένα κέντρα πληροφοριών που δείχνουν ενδιαφέρον για αγορά βασικών εταιρειών του δημοσίου

Ιούνιος 9, 2016.

Σόφια.

Υπηρεσίες ασφαλείας της Βουλγαρίας,  έχουν εντοπίσει αυξημένο ενδιαφέρον για αγορές στη χώρα, από ξένα κέντρα πληροφοριών.




Υπάρχει προσπάθεια απόκτησης εταιρειών που σχετίζονται με την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και των μέσων ενημέρωσης στη χώρα.



Αυτό αναφέρεται στην ετήσια έκθεση για την κατάσταση της εθνικής ασφάλειας το 2015, που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Σέγκα’ [Сега].



«Έχουν βρεθεί συγκεκριμένες δράσεις για δημιουργία και επέκταση  της  πρόσβασης των  ξένων  μυστικών υπηρεσιών,  στην απόκτηση εθνικών ή ξένων διαβαθμισμένων πληροφοριών», αναφέρει το έγγραφο.



Οι ξένες μυστικές υπηρεσίες έχουν δείξει ενδιαφέρον «σε επιχειρήσεις που αναφέρονται σε πεδία της  πολιτικής, οικονομίας, κοινωνίας, πολιτισμού, θρησκείας και στρατού».



Μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί διαρροή διαβαθμισμένων δεδομένων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν εντοπισθεί προσπάθειες για ‘εξαγωγή’ των εσωτερικών προβλημάτων της Βουλγαρίας.



Σε έρευνα που έγινε αποδείχθηκε ότι ξένες ειδικές υπηρεσίες στη Βουλγαρία, έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον σε εμπορικές περιοχές που είναι στρατηγικής  σημασίας για τη χώρα.


 
Σε αυτό εντάσσεται και η ενεργειακή ασφάλεια,  μέρος των μέσων ενημέρωσης και άλλοι τομείς, αναφέρει η ανάλυση, αλλά συγκεκριμένες λεπτομέρειες δεν δίνονται στη δημοσιότητα.




Ως μεγάλες απειλές για τη χώρα, όπως και πέρυσι, είναι φέτος, οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και η κατάσταση στην Ουκρανία. 




Οι  απειλές που προέρχονται από χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και η Βόρεια Αφρική,  συνδέονται, κυρίως,  με τη διάβαση των ξένων μαχητών, την οργάνωση τρομοκρατικών ενεργειών και σε  εστίες επώασης της τρομοκρατίας στο βουλγαρικό έδαφος.



Οι προβλέψεις της έκθεσης δεν είναι καθόλου καθησυχαστικές. Σύμφωνα με τους συντάκτες «δεν πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο διοργάνωσης τρομοκρατικών ενεργειών στο έδαφος της Βουλγαρίας και εναντίον  δραστηριοτήτων βουλγαρικών συμφερόντων στο εξωτερικό.



Επισημαίνεται ακόμη, ότι επειδή υπάρχει τρομοκρατική δραστηριότητα σε περιοχές κοντά στη χώρα, είναι δυνατόν στη Βουλγαρία να δημιουργηθεί ένα κέντρο Logistics για την παροχή προμηθειών σε τρομοκρατικές ομάδες», όπως σημειώνεται.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr