Η Τουρκία θα χορηγήσει υπηκοότητα σε 300 χιλιάδες μορφωμένους Σύριους




Ιούλιος 10, 2016.


Η Τουρκία ενδέχεται να παραχωρήσει την τουρκική υπηκοότητα κατά το πρώτο στάδιο σε τουλάχιστον 300 χιλιάδες Σύριους πολίτες που βρίσκονται ως πρόσφυγες στη χώρα, γράφει η τουρκική εφημερίδα ‘Χαμπέρ Τούρκ’.




Η χορήγηση  της τουρκικής υπηκοότητας θα είναι σταδιακή και από αυτήν θα επωφεληθούν κατ’ αρχάς 30 με 40 χιλιάδες Σύριοι από τα 2,7 εκατομμύρια που εκτοπίσθηκαν από τη χώρα τους και  ζουν στην Τουρκία.



Βαθμηδόν ο αριθμός τους θα αυξηθεί στις 300 χιλιάδες.


Σημειώνεται ότι στις 2 Ιουλίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες  ότι εξετάζεται η πολιτογράφηση των Σύριων προσφύγων στη χώρα.



Μόνο το 10 τοις εκατό των Σύριων προσφύγων από το σύνολο των 2,7 εκατομμυρίων, βρίσκεται σε καταυλισμούς προσφύγων, οι άλλοι βρίσκονται στη διαδικασία ενσωμάτωσής τους στην τουρκική κοινωνία και στην εγχώρια αγορά εργασίας.



Η Τουρκία δεν τους αποδέχεται νόμιμα ως πρόσφυγες αλλά τους χαρακτηρίζει ως «επισκέπτες» αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό τη μεταχείρισή τους βάσει της διεθνούς νομοθεσίας ‘περί προσφύγων’.



Η Άγκυρα ελπίζει ότι οι πλούσιο Σύριοι θα παραμείνουν στη χώρα για να επενδύσουν και να τροφοδοτήσουν την οικονομία, ιδιαίτερα αυτοί που θέλουν να μεταβούν σε ευρωπαϊκή χώρα.
Προτεραιότητα θα έχουν οι Σύριοι που είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έχουν επαγγελματικά προσόντα, όπως γίνεται και με πρόσφυγες σε άλλες χώρες.



Τούρκοι αναλυτές διατυπώνουν την άποψη ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να εξασφαλίσει εκλογική υποστήριξη από ευγνώμονες Σύριους.



Η «Χαμπέρ Τούρκ» σημειώνει ότι δικαίωμα ψήφου θα αποκτήσουν μετά από ένα χρόνο της χορήγησης υπηκοότητας, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr