Μόσχα: Η Συρία το κύριο θέμα των μυστικών υπηρεσιών Ισραήλ – Ρωσίας




 Ιράν, Αίγυπτος, Τουρκία, αλλά κυρίως η τρομοκρατία στη Συρία περιέχονται στην ατζέντα του αρχηγού των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών στην επίσκεψή του στη Μόσχα



Ιούλιος 8, 2016.


Παρά το γεγονός ότι οι δραστηριότητες του επικεφαλής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών (Mossad), Γιόσι Κοέν,  δεν δημοσιεύονται στο Τύπο, εντούτοις η επίσκεψή του στη Μόσχα και οι επαφές του με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες έλαβαν εκτενή δημοσιότητα.




Κύριο θέμα της συνάντησης του με τον Γενικό Γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ, ήταν τα ζητήματα στη Μέση Ανατολή.



Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με φόντο τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα, όχι μόνο στη Συρία, το αδιέξοδο στην παλαιστινιακή- ισραηλινή ειρηνευτική διαδικασία, αλλά και σε άλλα θέματα της Μέσης Ανατολής που βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη της Ρωσίας και του Ισραήλ.



Ο Κοέν έφθασε στη Μόσχα σχεδόν αμέσως μετά τη σύναψη της συμφωνίας Ισραήλ – Τουρκίας για την εξομάλυνση των σχέσεων τους, την οποία ακολούθησε η παύση της ρωσο-τουρκικής πολιτικής κρίσης.
Ο ρόλος του Ισραήλ, ως μεσολαβητής στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας δεν έγινε ακόμη με ευκρίνεια γνωστός.



Αν και είναι προφανές το γεγονός ότι το Τελ Αβίβ προέβη σε σημαντικές προσπάθειες στον τομέα αυτόν.



Οι διαπραγματεύσεις μέσω της υπηρεσιών εξωτερικών πληροφοριών μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, που δεν περιορίζονται μόνο στην ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την τουρκική επανασύνδεση.



Η αμοιβαία αναθέρμανση των σχέσεων με την Τουρκία, αποτέλεσε για το Ισραήλ και τη Ρωσία ο ειδικός καταλύτης για την αξιολόγηση της ισορροπίας  των δυνάμεων και συμφερόντων στη Μέση Ανατολή, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες.



Θέμα των συζητήσεων ήταν το ενδιαφέρον του Ισραήλ για την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας – Αιγύπτου, καθώς οι προοπτικές αναθέρμανσης των σχέσεων τους  μπορούν να σχετισθούν με τη συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας.



Κύρια, βέβαια, προϋπόθεση αποτελεί η αναγνώριση από την Άγκυρα της σημερινής αιγυπτιακής κυβέρνησης, που προήλθε στην εξουσία μετά την αποπομπή του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.
Οι Αιγύπτιοι απαιτούν από την Τουρκία την αποκήρυξη  της οργάνωσης της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας» και να εγκαταλείψει τις σχέσεις της με το παλαιστινιακό κίνημα ‘Χαμάς’ που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο η Τουρκία έχει αναλάβει μια σημαντική δέσμευση για τους Ισραηλινούς.  Η μαχητική οργάνωσης της Χαμάς να μην διεξάγει ανατρεπτικές δραστηριότητες κατά Ισραηλινών στο τουρκικό έδαφος.



Κύριο όμως θέμα της συνάντησης Κοέν και Πατρούσεφ ήταν η Συρία και η συγκέντρωση σε αυτήν διαφόρων τρομοκρατικών ομάδων που ανησυχεί τόσο τη Μόσχα όσο και το Τελ Αβίβ.



Η κατάσταση στη Συρία λαμβάνει τη μορφή  του αδιεξόδου με τη στρατιωτική έννοια αφού κανένα μέρος δεν έχει φθάσει σε σημείο καμπής προς όφελός του. Ο πόλεμος λαμβάνει ολοένα το χαρακτήρα ‘πολέμου φθοράς’.



Αυτό δημιουργεί μια αστάθεια στην περιοχή και κυρίως τις χώρες που γειτνιάζουν με τη Συρία, Ισραήλ, Λίβανο, Ιορδανία, Τουρκία καθώς παρατηρείται το φαινόμενο της «μετανάστευσης των μαχητών» στις χώρες αυτές.



Οι πρόσφατες επιθέσεις στη βορειοανατολική επαρχία της Ιορδανίας, στον ανατολικό Λίβανο και την Κωνσταντινούπολη στην Τουρκία, είναι ένα σαφές σημάδι του επικείμενου νέου κύματος της τρομοκρατικής απειλής στην περιοχή.



Η άφιξη του επικεφαλής της «Μοσάντ» στη Μόσχα, συνοδεύθηκε με «φιλοφρονήσεις» από τον διευθυντή της CIA Τζον Μπρέναν, ο οποίος τόνισε ότι χωρίς τη συνδρομή της Ρωσίας και του Ιράν είναι αδύνατο να προωθηθεί πολιτική λύση στη Συρία.



Το Ιράν ωστόσο, είναι δύσπιστο, όσον αφορά την αποδοχή της πραγματικότητας και το στρατηγικό χαρακτήρα της εταιρικής σχέσης Ρωσίας – Ισραήλ.



Το Ιράν δεν παύει να ονομάζει τις ΗΠΑ «Μεγάλο Σατανά» και το Ισραήλ «σιωνιστικό καθεστώς».



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr