Βελιγράδι: Διαδηλώσεις και αντι-διαδηλώσεις για τη Σφαγή της Σρεμπρένιτσα





Στο Βελιγράδι διοργανωτές της εκδήλωσης για την επέτειο της σφαγής της Σρεμπρένιτσα τοποθέτησαν χαρτάκια με αριθμούς που συμβόλιζαν τους νεκρούς Βόσνιους μουσουλμάνους στρατιώτες



Ιούλιος 12, 2016.



Βελιγράδι.



Εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών στο Βελιγράδι, οργάνωσαν  μια επετειακή τελετή για τη Σφαγή στη Σρεμπρένιτσα.




Η εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα κοντά στο κτήριο του Κοινοβουλίου της Σερβίας υποστηρίχθηκε από διάφορες ομάδες και συλλόγους, όπως η Πρωτοβουλία Νέων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το Κέντρο Ευρωατλαντικών Σπουδών κ. ά., όπως σημειώνει το  αλβανικό laimi.net, επικαλούμενο το σερβικό B92.



Οι διοργανωτές άναψαν 8372 κεριά μπροστά από το Κοινοβούλιο συμβολικά σηματοδοτώντας τον αριθμό των θυμάτων στην Σρεμπρένιτσα.



Τοποθετήθηκαν, επίσης, πλακάτ με συνθήματα όπως «Δεν θα ξεχάσουμε τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα», «Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ».



Επισημαίνεται ότι το σερβικό κράτος αρνείται τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα και οι ακτιβιστές αντιδρώντας σε αυτή τη θέση υποστηρίξουν ότι η σερβική κυβέρνηση επαναλαμβάνει ένα «πολιτικό τσίρκο κάθε χρόνο».



Εκπρόσωπος της Κοινωνίας των Πολιτών, η Ανίτα Μίτιτς δήλωσε: «Η εκστρατεία έχει ως στόχο να σηματοδοτήσει τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα, αφού πέρσι μας εμπόδισαν να τη διοργανώσουμε» και θα προσθέσει: «είναι πολύ σημαντικό να υπενθυμίσουμε τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα καθώς η κυβέρνηση του Βελιγραδίου, επαναλαμβάνει ένα πολιτικό τσίρκο κάθε χρόνο».



Στην εκδήλωση έγινε αντι-διαδήλωση με πρωτοβουλία του προέδρου του Συνδέσμου των Απαχθέντων Οικογενειών του Κοσσυφοπεδίου, Σίμο Σπάστιτς.




Ομάδα υπερ-εθνικιστών συγκεντρώθηκαν μπροστά από την εκδήλωση της κοινωνίας των πολιτών αντιδρώντας στο συλλαλητήριο για την επέτειο της Σρεμπρένιτσα κρατώντας την εικόνα του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.



Οι Σέρβοι ακροδεξιοί είχαν πλακάτ που έγραφε «Οι Σέρβοι ήταν τα θύματα της Γενοκτονίας» κρατούσαν, μάλιστα, τη σερβική και τη ρωσική σημαία.

Η εκδήλωση ήταν φυλασσόμενη από την σερβική αστυνομία και δεν σημειώθηκαν επεισόδια.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr