Βικτώρια Νούλαντ στα Σκόπια: «Συμφωνία των κομμάτων τις επόμενες ημέρες»




Η Βικτώρια Νούλαντ με τον πρέσβη των ΗΠΑ, Τζες Μπέιλι, στην αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια



Ιούλιος 13, 2016.

Σκόπια.


Η αναπληρωτής Γραμματέας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτώρια Νούλαντ, κατά τις δηλώσεις της στα Σκόπια ανέφερε ότι κατά τις επόμενες ημέρες θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων για τη διενέργεια εκλογών στη χώρα.



«Συναντήθηκα με τους τέσσερις πολιτικούς αρχηγούς και πρέπει να πω ότι φεύγω από τα Σκόπια με την ενθάρρυνση, ότι μέσα στις επόμενες ημέρες οι διαπραγματευτικές ομάδες θα συμφωνήσουν  στις θέσεις που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα καθορίσουν  έναν δρόμο που θα οδηγήσει σε εκλογές. Αυτό απαιτεί η πολιτική βούληση όλων των κομμάτων. Αισθάνθηκα ότι υπάρχει αυτή η πολιτική βούληση», δήλωσε η Νούλαντ.



Δεύτερος στόχος, όπως είπε, ήταν να στηρίξει την ενίσχυση της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου στο νοτιο σλαβικό κράτος των Σκοπίων (FYROM).



“Μίλησα σήμερα, με ορισμένους ακτιβιστές και δημοσιογράφους και τους ενθάρρυνα να συνεχίσουν το έργο που επιτελούν. Σήμερα το πρωί είχα, επίσης, την ευκαιρία να συναντηθώ με την κα Γιάνεβα και την Ομάδα της (σημ. ειδική εισαγγελέας για τα σκάνδαλα). Η δουλειά της είναι ζωτικής σημασίας για εφαρμοσθεί το κράτος δικαίου, της λογοδοσίας και ένα καθαρό νομικό σύστημα σε αυτήν τη χώρα, κάτι το οποίο είναι απαραίτητη προϋπόθεση εάν θέλει να επιτύχει τις ευρω-ατλαντικές φιλοδοξίες της”, πρόσθεσε η Νούλαντ τονίζοντας  τη μακρά στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες των Σκοπίων να ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.



Ερωτηθείς εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν κάποια κατασταλτικά μέτρα, δεδομένου ότι και πέρυσι έφυγε με την ενθάρρυνση για διάλογο, αλλά η συμφωνία δεν εφαρμόσθηκε, η Νούλαντ δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο άμεσα.



«Ελπίζω ότι η κατάσταση θα διευθετηθεί και δεν θα πάμε προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr