Σκόπια: Ο Τσίπρας στη Σόφια θα συζητήσει για την κατάσταση στη χώρα μας




Ιούλιος 30, 2016.


Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τη Δευτέρα θα επισκεφθεί τη Σόφια, όπου θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου Βουλγαρίας- Ελλάδας.




Ο Τσίπρας στη βουλγαρική πρωτεύουσα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ και τον πρόεδρο,  Ρόσεν Πλεβνέλιεφ και θα υπάρξει μια κοινή συνεδρίαση της βουλγαρικής και ελληνικής κυβέρνησης, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθείται στη Σόφια με τους σχεδόν μισούς υπουργούς της  ελληνικής κυβέρνησης.



Στις συναντήσεις αναμένεται να συζητηθούν: η ενίσχυση της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, η κρίση των προσφύγων και οι εξελίξεις στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή.



Το κύριο θέμα αναμένεται να είναι η ενεργειακή συνεργασία και η δυνατότητα σύνδεσης του ελληνο-βουλγαρικού αγωγού  από τον αγωγό TAP (Trans Adriatic Pipeline).



Η Ελλάδα, συνδεόμενη με τον αγωγό φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, θα προχωρήσει σε  διακλαδώσεις προς τα Σκόπια και άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη ελληνο-βουλγαρική συνάντηση στη Σόφια, δεν αποκλείεται να συζητηθεί η πολιτική κατάσταση στα Σκόπια.



Εξάλλου, η εφημερίδα ‘Καθημερινή’ επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, αναφέρει ότι η Σόφια και η Αθήνα έχουν κοινή στάση έναντι των Σκοπίων. Και οι δύο χώρες, όσον αφορά το νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων,  τονίζουν συνεχώς ότι το κρατίδιο αυτό έχει πρόβλημα  με τη δημοκρατία και πρέπει να εφαρμοσθεί η συμφωνία Πάρζινο και όσον αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση  τα Σκόπια πρέπει να συμμορφώνονται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και αξίες.



Εξάλλου, κατά το Συμβούλιο του Ιουνίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκών Ένωσης,  ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε ότι η Ελλάδα αντιτίθεται σε κυρώσεις (κατά της FYROM) και ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία είναι αληθινοί φίλοι των Σκοπίων και νοιάζονται για τη σταθερότητα στην περιοχή.



Σημειώνεται ότι ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, αυτήν την εβδομάδα συναντήθηκε με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Νικολάι Νέντσεφ στη Σόφια και ανακοίνωσε ότι συμφώνησε σε από κοινού στρατιωτικές ασκήσεις πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, κάτι που η Ελλάδα ερμηνεύει ως μια ευκαιρία για ενίσχυση του ρόλου του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.



Αυτή θα είναι η πρώτη βαλκανική χώρα που επισκέπτεται ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας,  και δεν αποκλείεται  να ακολουθήσουν και άλλες επισκέψεις σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.



Η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις βαλκανικές χώρες, αναμένεται να ενισχυθεί στη δεύτερη περιφερειακή σύνοδο στη Θεσσαλονίκη,  παρόμοια με αυτήν που έγινε τον Απρίλιο για την προσφυγική κρίση,στην οποία συμμετείχαν το νοτιο σλαβικό κράτος των Σκοπίων, η Αλβανία και η Βουλγαρία.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr